januar 19, 2019

Amnesti: Ukrajina je ubila one koji su izrazili simpatije prema Rusiji

Amnesty International, organizacija koja se bori za ljudska prava, objavila je izveštaj o poštovanju ljudskih prava u svetu za period 2015-2016 god. Po „Korespondentu“, koji citira ovaj izveštaj, Ukrajina je postala vrlo opasno mesto za one koji žele da izraze svoja proruska shvatanja: u aprilu je ubijen Oles Buzina, a novinar Ruslan Kocaba je postao prvi ukrajinski politički zatvorenik kada je u februaru uhapšen pod optužbama za izdaju.

Kao što piše „Korespondent“, u delovima izveštaja u kojima se spominje Ukrajina, posebna pažnja je data aspektima kao što je oružani sukob na istoku zemlje, kažnjavanje odgovornih za ratne zločine, očigledna kršenja međunarodnog ljudskih prava, zločini počinjeni za vreme „Evromajdana“, sloboda govora i prava LGBT.

Zabeleženo je da je UN ocenio broj mrtvih u sukobima na istoku Ukrajine na kraju godine na više od 9000 ljudi, uključujući 2000 civila, „od koji su mnogi izgleda ubijeni za vreme raketnih i minobacačkih napada“.

„Uprkos činjenici da su ukrajinske vlasti započele više krivičnih istraga za prekršaje koje su počinile ukrajinske snage – uglavnom paramilitarne grupe – do kraja godine nije bilo nijedne presude. Totalna nekažnjivost traje u Donjecku i Lugansku; rasprostranjeno odsustvo zakona u ovim zonama se svuda pogoršalo“, – piše u izveštaju.

Izvor: RT

Prevod: Svetlana Maksović

Povezani tekstovi