decembar 12, 2018

Asad: Samo Sirijci mogu da odluče da li ću ostati na vlasti

Sirijski predsednik Bašar al Asad je izjavio da samo sirijski narod može da odluči da li će on ostati na vlasti i izrazio spremnost da ode sa te funkcije ako sirijski narod to želi.

DAMASK – Sirijski predsednik Bašar al Asad je izjavio da samo sirijski narod može da odluči da li će on ostati na vlasti i izrazio spremnost da ode sa te funkcije ako sirijski narod to želi.

„Sirija je suverena država. Da li je predsednik dobar ili loš – odlučiće Sirijci, a ne Evropljani“, rekao je Asad holandskoj televiziji NOS u Damasku.

Takođe je upozorio da bi Holandija prekršila međunarodno pravo ako bi odlučila da bombarduje militantne islamističke mete u Siriji.

„Sirija je suverena država. Ukoliko Holandija želi da se bori protiv terorizma u toj zemlji, mora da pita za dozvolu sirijsku vladu“, istakao je Asad.

Holandija je trenutno angažovana samo u bombardovanju meta Islamske države u Iraku, ali je pod sve većim pritiskom da i u Siriji preduzme akcije, a zvanični stav Amsterdama je da Asad mora da ode kako bi na vlast došla stabilna nova vlada.

„Ta je odluka na samoj Siriji. Evropa s tim nema ništa. Holanđani ne bi prihvatili da im Sirija bira premijera“, rekao je sirijski predsednik, dodavši da Holandija nikada nije pokušala da stupi u kontakt sa njegovom vladom i poručivši da je otvoren za razgovor.

On se, takođe, našalio reagujući na izjave nekih zapadnih zvaničnika da za sada može da ostane na vlasti, preneo je Sputnjik.

„Hvala im na tome. Ja sam već spakovao kofere. Hteo sam da odem, a sad mogu da ostanem“, istakao je sirijski lider.

Osvrnuvši se na širenje terorizma na Bliskom istoku i u Evropi, Asad je ocenio da je Evropa, zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom, pretvorila Siriju u zemlju koja je rasadnik terorizma.

On smatra da Evropa ima neprimeren pristup u borbi protiv terorizma jer evropske vlade nisu uspele da u evropsko društvo integrišu migrante, koji su živeli u getu i, po njegovom mišljenju, tako postali ekstremisti.

Kao drugu grešku Evrope sirijski predsednik ističe to što su mnogi evropski lideri „svoje vrednosti prodali u zamenu za naftni dolar“.

Izvor: SANA via AP

Povezani tekstovi