maj 20, 2019

Asad: Sirija ne pregovara sa teroristima

Nijedna zemlja ne bi prihvatila da pregovara sa teroristima, pa ni Sirija neće pristati na to, izjavio je u ponedeljak sirijski predsednik Bašar el Asad.

„Delegacija koja je formirana u Rijadu je grupa izdajnika i terorista“, rekao je Asad za sirijsku državnu televiziju.

Asad je, takođe, upozorio Tursku i Saudijsku Arabiju da bi eventualni upad kopnenih snaga u Siriju imao „globalne posledice“, ističući da slanje trupa „ne bi bio piknik“, preneo je AP.

„Prekid vatre se dešava između vojske i države, a nikada između države i terorista“, poručio je Asad.

On je rekao da su za rešavanje sukoba u njegovoj zemlji ključni borba protiv terorizma i sporazumi o prekidu vatre na lokalnom nivou, preneo je Sputnjik.

On je istakao da prekid vatre ne znači da će strane prestati da koriste oružje, ističući da niko nije sposoban da obezbedi uslove za tako nešto u roku od jedne nedelje.

„Što se tiče prekida vatre, obustave operacija, ako do toga i dođe, to ne znači da će svaka strana da prestane da koristi oružje“, rekao je on.

„Prekid vatre na prvom mestu znači onemogućiti teroriste da ojačaju svoje pozicije. Premeštanje naoružanja, opreme ili terorista, kao i utvrđivanje položaja, neće biti dozvoljeno“, poručio je Asad, preneo je Rojters.

„Ne može biti prekida vatre bez cilja i vremenskog okvira. Oni sada kažu da žele prekid vatre u roku od nedelju dana. Ko je sposoban da stvori sve te uslove za jednu nedelju? Niko“, naglasio je Asad.

Ako budu usaglašeni uslovi prekida vatre, operacije moraju da budu obustavljene sa ciljem poboljšanja bezbednosne situacije kako bi se postigao sporazum o pomirenju sa pobunjenicima na lokalnom nivou, dodao je on.

Asad je naveo da svaki proces tranzicije mora da bude u skladu sa ustavom zemlje.

On je istakao da je za Siriju borba protiv terorizma prioritet i sada, i u budućnosti.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi