avgust 26, 2019

AUSTRIJSKI KANCELAR KURZ RASPUSTIO VLADU, NOVI IZBORI U NAJKRAĆEM ROKU

Austrijski kancelar Sebastin Kurz najavio nove izbore što pre je moguće nakon skandala s vice kancelarom Heinz-Christianom Stracheom. Kurz je bio više nego jasan poručivši, kako prenosi APA: „Genug ist genug“  (Sad bi bilo dosta). Kurz je izjavio kako u današnjim razgovorima s vodstvom Slobodarske stranke koju je dosad vodio Strache nije naišao na dovoljnu razinu razumevanja da je potrebno išta menjati.

– Ovakvim ponašanjem Slobodarska stranka šteti reformi i ugledu zemlje. Što je previše, previše je. To je u suprotnosti sa mojim političkim pristupom, rekao je Kurz u izvanrednom obraćanju. Kako prenose austrijski mediji, novi izbori za parlament mogli bi se održati u rujnu ili listopadu. Mogući datumi su 15. i 22. rujna.

Austrijski vicekancelar i čelnik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache podnio je ostavku ranije u subotu nakon objave tajno snimljenog video isječka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

Austrijski mediji skandal u koji je umiješan vicekancelar nazivaju afera Ibiza, jer je snimka nastala na Ibizi gdje Strache i njegov suradnik Johann Gudenusom u vili razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećakinja ruskog oligarha koji želi uložiti 250 milijuna eura u austrijsko gospodarstvo.

Predsjednik Austrije Alexandar van der Bellen u 20.35 obratit će se austrijskoj javnosti.

Povezani tekstovi