jun 26, 2019

Bivši italijanski radikalni levičar Čezare Batisti uhapšen u Boliviji

Bivši italijanski radikalni levičar Čezare Batisti, koji je bio u bekstvu od decembra i koga Italija traži zbog četiri ubistva, uhvaćen je u Boliviji, javili su brazilski i italijanski mediji.

„Italijanski terorista Čezare Batisti uhapšen je noćas u Boliviji i uskoro će biti doveden u Brazili i verovatno poslat u Italiju da služi svoju doživotnu kaznu zatvora, u skladu s odlukom italijanskog suda“, napisao je na Tviteru Felipe Martins, savetnik novog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara.

Italija taži Batistija, bivšeg komunističkog aktivistu, za četiri ubistva u Italiji tokom 1970-ih, koje on negira da je počinio. Batisti je proveo više godina u Brazilu kao izbeglica, uz podršku bivšeg levičarskog predsednika Luisa Inasija Lula da Silve.

Vodeći brazilski mediji javili su da je Batisti uhvačen u mestu Santa Kruz de la Sijera, pozivajući se na izvore federalne brazilske vlade.

Italija traži izručenje Batistija, osuđenog u odsustvu 1993. na doživotnu kaznu zatvora zbog četiri ubistva i pokušaj ubistva između 1978. i 1979. godine. Batisti negira da je odgovoran za te zločine.

Batisti (64) pobegao je iz italijanskog zatvora 1981. godine dok je čekao suđenje za ubistva koja je prema optužbi počinio dok je bio član ekstremno levičarskog pokreta Naoružani proleteri za komunizam. Sud ga je kasnije osudio na doživotnu robiju u odsustvu. Tada je pobegao u Francusku gde je na snazi bila politika predsednika Fransoa Miterana da se odbegli italijanski ekstremni levičari ne izručuju u Italiju. Po ukidanju te politike 2002. godine, Batisti je napustio Francusku i pobegao u Brazil. Posle perioda provedenog u brazilskom pritvoru u čekanju odluke o ekstradiciji, vlasti su odlučile 2010. da mu dodele politički azil.

Bivši brazilski predsednik Mišel Temer je sredinom decembra potpisao akt o ekstradiciji Batistija što je Italija godinama tražila.

Žair Bolsonaro, predsednik krajnje desnice koji je preuzeo dužnost 1. januara je u decembru ponovio svoju rešenost da izruči bivšeg italijanskog radikalnog levičara, navodeći preko Tvitera da italijanska vlada može da računa na njega da Batistija vrati u njegovu zemlju porekla.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi