maj 20, 2019

Britanski parlament ponovo glasa o sporazumu o Bregzitu

Britanski parlament danas ponovo glasa o sporazumu o Bregzitu i ako ga poslanici ponovo odbace u sredu će moći da glasaju za Bregzit „bez sporazuma“, ili da narednog dana, u četvrtak, traže kratko produženje procesa u skadu sa članom 50 Ugovora EU.

Predsednik britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin pozvao je britanske poslanike da ponovo glasaju protiv sporazuma o Bregzitu, uprkos „izmenama“ koje je najavila premijerka Tereza ​​Mej.

„Dogovor koji je objavljen sa Evropskom komisijom ne sadrži ništa što bi izgledalo kao promene koje je Terezija Mej obećala u parlamentu“, naveo je u ponedeljak uveče Korbin u saopštenju.

Britanski poslanici već su jednom, u januaru, odbacili sporazum o uslovima izlaska Britanije iz EU koji je premijerka Tereza Mej usaglasila sa Briselom, većinom od 432 prema 202. To znači da Tereza Mej sada treba da ubedi 116 poslanika da promene svoje mišljenje, što je težak zadatak, navodi agencija AP.

Protivljenje sporazumu u parlamentu usredsređeno je na deo koji bi trebalo da osigura da neće biti graničnih kontrola niti prelaza između Irske – koja je članica EU – i britanske Severne Irske, podseća AP i dodaje da se poslanicima koji podržavaju Bregzit ne dopada to što odredbom o granici (bekstop) Britanija ostaje vezana trgovinskim pravilima EU.

Šta god da odluče britanski poslanici, ova nedelja verovatno neće okončati krizu oko Bregzita, ocenjuje agencija AP.

AP navodi i da će stotinak tvrdokornih pristalica Bregzita u Konzervativnoj partiji Tereze Mej verovatno nastaviti da se protivi sporazumu ukoliko „bekstop“ odredba ne bude povučena i prenosi ocenu analitičara da je „malo verovatno da će sporazum proći“.

Ako sporazum bude odbačen, parlament u sredu 13. marta glasa o tome da li da Britanija napusti EU kako je planirano – 29. marta, ali bez sporazuma, dodaje agencija.

Ideju podržavaju pro-Bregzit političari, koji kažu da bi to oslobodilo zemlju od pravila EU i omogućilo joj da vodi nezavisnu globalnu trgovinsku politiku, dok ekonomisti strahuju da bi takozvani „Bregzit bez dogovora“ zakucao ekonomiju tarifama i drugim trgovinskim barijerama koje bi se postavile između Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Na kratke staze, došlo bi do zastoja u britanskim lukama i nestašice svežih proizvoda. Na duge straze, vlada kaže da bi scenario Bregzita bez dogovora oborio ekonomiju za šest do devet odsto tokom 15 godina, u odnosu na ostanak u EU, navodi AP.

Agencija ocenjuje da je malo verovatno da će se poslanici odlučiti za ovu opciju budući da je prošlog meseca parlament usvojio, doduše neobavezujući, amandman koji isključuje Bregzit bez sporazuma.

Ako parlament odbaci i izlazak iz EU bez sporazma, preostaje još samo jedan izbor – da se traži više vremena. Na glasanju zakazanom za četvrtak 14. mart odlučivalo bi se o tome li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca.

AP ocenjuje da bi to verovatno prošlo pošto političari s obe strane strahuju da ističe vreme za obezbeđvanje sporazumnog Bregzita do 29. marta.

Agencija dodaje da bi produžetak zahtevao pristanak preostalih 27 članica EU koje će se verovatno složiti, moguće na Samitu EU u Briselu 21-22 marta, ali nerado gledaju na mogućnost da se odlaganje otegne do posle izbora za Evropski parlament, krajem maja.

Ali, ocenjuje AP, šta god da parlament odluči, ova nedelja neće doneti kraj britanske krize oko Bregzita jer parlament i javnost ostaju podeljeni, dok premijerka Mej nije voljna da odustane od teško postignutog sporazuma i protivi se idejama o novom referendumu ili izborima.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi