avgust 20, 2019

Dan Republike Srpske

Nizom manifestacija se u Banjaluci, ali i celoj Republici Srpskoj, obeležava Dan RS. Manifestacijama prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i sveta. Rukovodstvo Srbije predstavljaju Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin i Nikola Selaković. Svečanu akademiju povodom Dana Srpske RTS prenosi od 14 sati na Prvom programu.

Predsednik Milorad Dodik je nakon liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja – koju je služio patrijarh srpski Irinej – sve pozvao na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih.

Dodik je istakao da je Republika Srpska istorijska težnja za slobodom srpskog naroda, koji ne želi da ona bilo kome bude smetnja, već da svi u njoj žive slobodno.

„Pozivam sve na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih nas“, rekao je Dodik novinarima istakavši da RS svoj dan slavi već 26 godina, što potvrđuje da postoji volja srpskog naroda da opstane Srpska, kako u nemogućim uslovima oružane borbe u kojoj je odbranjena, tako i u uslovima borbe protiv političkog nasilja raznih visokih predstavnika koji su pokušali da devastiraju i ukinu Srpsku.

„Danas sa ponosom mogu da čestitam građanima Srpske Dan Republike, za koju je život dalo više od 30.000 Srba. Naravno, i drugi su narodi stradali u nepotrebnom građanskom ratu na prostorima BiH“, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je napomenuo da politička volja srpskog naroda za državom ne datira samo od trenutka raspada bivše Jugoslavije, već da su slobodarske ideje na ovim prostorima poznate kroz istoriju.

„Možemo da nabrojimo niz važnih imena u istoriji srpskog naroda koji su se borili za njegovu slobodu“, istakao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska demokratska i slobodna zajednica, što potvrđuje i činjenica da danas predstavnici bošnjačkog naroda organizuju određene akcije u Srpskoj.

„Republika Srpska može da prihvati i podnese stavove koji su bukvalno protiv nje. Ponosni smo ponosni na našu demokratiju i institucije“, zaključio je Dodik.

Predsednik RS je istakao da bi voleo da se Srbima iz Srpske u narednom periodu omogući da u što kraćim procedurama dobiju državljanstvo Srbije.

Dodik smatra da u budućnosti treba razmisliti o tome da predstavnici Srba iz okruženja, dijaspore, budu zastupljeni i u zakonodavnim organima vlasti u Srbiji, kako bi mogli da doprinesu ukupnoj integraciji srpskog naroda, ma gde se nalazio.

 

Povezani tekstovi