maj 20, 2019

Dodik i Poltavčenko o saradnji RS i Sankt Peterburga

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko verifikovali su danas Mapu puta saradnje RS i Sankt Peterburga sa konkretnim datumima i koracima privredne saradnje.

Predsednik RS, u okviru višednevne posete Rusiji na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, učestvuje u dvodnevnom 20. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

„Ono što je veoma važno da bi naše kompanije, pre svega iz oblasti poljoprivrede, mogle da budu na ovom tržištu, jeste dogovor da u što skorije vreme dođe ruska međunarodna inspekcijska služba koja bi sertifikovala naše institute i razmenila mogućnosti obostranih priznanja sertifikata i u tom pogledu omogućila daleko lakši dotok robe u Sankt Peterburg i Rusiju“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je najavio da će krajem ove godine u Sankt Peterburgu biti održan veliki privredni forum na kojem će Srpska organizovati – kuću privrede Republike Srpske – gde će različiti privredni subjekti moći da izlože i prodaju proizvode.

On je precizirao da saradnja RS i Sankt Peterburga predstavlja prijateljstvo koje je sada dobilo formu ugovora o saradnji i mapi kretanja, i tu je tačno precizirano sve što treba da  bude urađeno.

„Veliko je interesovanje za Republiku Srpsku, pre svega Poltavčenka, gubernatora Sankt Peterburga, grada koji je prema ekonomskoj i finansijskoj snazi drugi u Rusiji“, rekao je Dodik.

U Sankt Peterburgu je počeo Međunarodni ekonomomski forum, najznačajnija ekonomska konferencija u Rusiji.

Forum se održava jubilarni 20. put, a ove godine prvi put u novom kongresno – izložbenom centru „Ekspoforum“, jednom od najvećih u istočnoj Evropi.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi