avgust 20, 2019

Dodik: Ne isključujem mogućnost referenduma

BANJALUKA – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da zbog „nametanja“ Bosne i Hercegovine koja nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH ne isključuje mogućnost eventualnog referenduma o statusu Republike Srpske.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara posle svečane akademije povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, rekao da se danas slavi Republika Srpska u skladu sa ustavnom pozicijom koju ima u Bosni i Hercegovini.

„Imajući u vidu da se to ovde pokušava nametnuti neka Bosna i Hercegovina nisam i neću da isključim nikada mogućnost da Srbi ovde odlučuju o svom statusu u nekoj budućnosti“, poručio je Dodik.

On je sinoć u izjavi Tanjugu ocenio da „BiH određena Dejtonskim sporazumom više ne postoji“ i da je za RS prihvatljiva samo Bosna „u dejtonskom smislu“, „kroz koju RS ima karakter države“.

„Ali, pošto takve Bosne više nema, nego ima Bosne koja je nametnuta nasiljem visokog predstavnika, ona Bosna koju podržava samo jedan narod, muslimani u BiH, za nas nije prihvatljiva, jer je ona unitarna i centralistička. Takva Bosna i Hercegovina ne može da ima našu podršku“, poručio je Dodik.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi