maj 20, 2019

Dodik: u Sarajevu još važi osmanlijska politika

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da se ne plaši hapšenja, niti navodne finansijske istrage Tužilaštva BiH. Smatra da je reč o montiranoj političkoj zaveri, s ciljem urušavanja Republike Srpske. Za beogradski dnevni list „Informer“ , predsednik Dodik, izjavio je da ga već godinama pojedinci kriminalizuju, bez ikakvih dokaza.

Predsednik Milorad Dodik kaže da mirno spava. Navodi o finansijskoj istrazi Tužilaštva BiH, kaže predsednik Srpske, politička su montaža. Političkim protivnicima poručuje da mogu slobodno da pošalju istražioce iz celog sveta, ali da neće naći ništa sporno.

„Nemam problem sa zakonom. Po povratku iz Makedonije, ko zna koji put sam pročitao vijest da će me uhapsiti, da mi pretresaju kuću i bankovne račune. Vjerujte mi, poslije toga sam mirno spavao kao beba nekih osam sati. Eto, toliko me je uplašila najava“, rekao je Dodik za beogradski list „Informer“.

Predsednk Srpske podseća da su u Tužilaštvu BiH pre četiri godine ispitivali prodaju državne imovine, ali su odustali, jer malverzacija nema. Sada je, kaže, na sceni montirana politička zavera.

„U Sarajevu još važi osmanlijska politika- kadija te tuži, kadija ti sudi. Pošto nisam podanik Zapada, niti ratni zločinac, sad žele da me predstave kao kriminalca. Ali se ne obazirem. Mene je narod izabrao i tako će biti dok se ne predomisli“, zaključio je Dodik.

Stručnjaci za bezbednost iz Srpske i Srbije jednoglasni su u ocenama da je kriminalizicija Milorada Dodika put do urušavanja Republike Srpske i stvaranja centralizovane BiH.

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić smatra da je politika predsednika Srpske trn u oku sarajevske političke scene. Njegovom i kriminalizacijom drugih institucija Srpske, u političkom Sarajevu žele da kod građana stvore poptunu političku apatiju.

„Iza pokušaja kriminalizacije institucija Republike Srpske nalazi namjera Sarajeva i političkih mentora Bakira Izetbegovića da kod građana Srpske stvori ravnodušnost i nazainteresovanost za pitanje da li će Srpska ostati u postojećem kapacitetu ili će se utopiti u zajedničku državu“, ističe Ćeranić.

I stručnjaci Evroazijskog bezbednosnog foruma iz Beograda smatraju da put kriminalizacije predsednika Srpske vodi ka unitarizaciji BiH.

„Kontinuirani pritisci institucija BiH na Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika usmereni su na ukidanje ili umanjenje nadležnosti Srpske i proces unitarizacije BiH sa dominacijom islama“, naglasio je Kovač.

I profesor Radovan Radinović, član Evroazijskog bezbednosnog foruma, sličnog je mišljenja.

„Sve što se trenutno čini protiv predsednika Srpske Milorada Dodika, kao i predlaganje rezolucije o Srebrenici, ima za cilj demontiranje i ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH, a mehanizam kojim se Srpska tome može suprostavi jeste referendum“, istakao je Radinović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković kaže da poslanici i ministri SDS-a u Sarajevu već nedjeljama i danima govore da Tužilaštvo BiH priprema akcije protiv predsedika Srpske Milorada Dodika.

„Јavnost i narod u RS treba da znaju da deo stranaka iz FBiH već odavno sprema udar na predsednika RS i u tome učestvuju i predstavnici SDS-a. Narod treba da zna šta se dešava i da je reč o izdaji pojedinih Srba u Sarajevu“, naglasila je Milica Marković, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Odluka o sprovođenju istrage protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojoj se pominje i pretres kuće, imovine i drugih prostora koje koristi, postoji i o tome priča celo Sarajevo – kaže Markovićeva. Naglasila je i da tajnost planirane istrage govori da je reč o direktnom udaru na Republiku Srpsku i njene institucije.

Izvor: RTRS

Povezani tekstovi