avgust 21, 2019

Dodik: Ustavni sud BiH nije nadležan za rezultat referenduma

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Ustavni sud BiH nije nadležan da osporava ili ukida rezultat referenduma u Srpskoj.

On je u intervjuu za RTRS izjavio da „ovakvim ponašanjem ovaj sud radi samo na razgradnji Bosne i Hercegovine“.

Po rečima Dodika „građani ne treba da brinu, jer pripreme za obeležavanje Dana Republike uveliko traju i nikakva odluka Ustavnog suda na to neće uticati“.

Dodik je kazao da „umesto jednog stranca na čelu Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) pritisak na Srpsku sada vrši troje stranaca iz Ustavnog suda BiH, zajedno sa bošnjačkim sudijama“.

Naveo je da je „potrebno jedinstvo stranaka iz Srpske da bi se ona odbranila od sve češćih napada koje bošnjačka politika provodi preko Ustavnog suda.

„Pozivam ljude koji su u zajedničkim institucijama da se okupimo i da kažemo, nema usvajanja budžeta, nema usvajanja godišnjih dokumenata, nema ničega dok se ovo ne stavi. Ako hoćete možemo to uraditi za dva dana, za mesec dana, pet meseci, mi ćemo čekati. To je jedini način da se to uradi“, izjavio je Dodik.

Predsednik RS je naveo da „građani mogu da budu mirni, jer se odluka suda da ukine rezultat referenduma neće realizovati“.

„Tu odluku Ustavnog suda shvatite kao sprdnju i ništa drugo i nemate šta drugo, jer ona nema nikakvu snagu niti ima ko da je provede, niti oni imaju silu da to urade, a unapred govorim ambasadorima koji mi dođu da kažu da to sprovedem, da ne dolaze“, kaže Dodik.

On tvrdi da „šta god da uradi Ustavni sud, neće se odraziti na obeležavanje Dana Republike“ i da je „već formiran odbor za proslavu 9. januara“.

„Ovo ništa ne znači. Ne znači zato što nemaju ni mehanizam ništa da učine. Mi već ozbiljno se pripremamo da proslavljamo 9. januar. Pozivam sve ljude u RS da se okupimo oko 9. januara“, poručio je predsednik Srpske.

On je dodao da „u naredna dva meseca treba rešiti problem nezakonitog rada Ustavnog suda“.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi