jul 23, 2019

Dogovoren detaljan plan rada svih službi bezbednosti

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrao je na današnjoj sednici ukupnu bezbednosnu situaciju u Srbiji, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija imajući u vidu najavljeno formiranje „vojske Kosova“ i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola.

Сродна слика

Na sastanku je dogovoren detaljan plan rada svih službi bezbednosti koje su dobile konkretne zadatke i preduzimaće sve neophodne mere kako bi sprečile da se bezbednosni izazovi preliju u značajniju nestabilnost i u situaciju koja bi mogla da ugrozi, pre svega, bezbednost Srba u južnoj srpskoj pokrajini, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Istaknuto je da bi najavljeno formiranje tzv. vojske Kosova bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i garancijama međunarodne zajednice da bez Srba takva odluka ne može biti doneta.

Razmatrane su i okolnosti u vezi sa predstojećom Generalnom skupštinom Interpola i zahtev Kosova za prijem u članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

Srbija će, kako je istaknuto, nastaviti da iznosi pravne, policijske i političke argumente, koji govore u prilog tome da Kosovo ne treba da bude članica Interpola, ali i da ukazuje na to koliko bi taj presedan bio bezbednosno opasan, jer bi, između ostalog, baze podataka ove policijske organizacije mogle biti zloupotrebljene.

Tema Biroa bila je i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s posebnim osvrtom na suzbijanje narko-trafikinga.

Istovremeno, dogovorene su konkretne mere za postupanje policije i službi bezbednosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a sve u cilju zaštite Srbije i bezbednosti njenih građana, ističe se u saopštenju.

Sednici Biroa je predsedavao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Pored članova Biroa, sastanku su prisustvovali, između ostalih, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije i tužilac za organizovani kriminal.

Izvor (RTS)

Povezani tekstovi