avgust 21, 2019

Doktor Dre i „Dip parpl“ ulaze u Kuću slavnih rokenrola

Pioniri repa N.W.A i rokeri koji su vladali scenom sedamdesetih „Čikago, „Čip trik“, „Dip parpl“ i Stiven Miler, postaće sledeće godine članovi Američke kuće slavnih rokenrola.

Grupa N.W.A, predvođena Dr Dreom i Ajs Kjubom, izabrana je u Američku kuću slavnih rokera, posle tri neuspešne nominacije, u godini kada je film o njihovoj karijeri Pravo iz Komptona postao bioskopski hit.

Brutalne priče o životu i kontroverzne pesme učinile su ih provokativnom i uticajnom grupom u svetu repa osamdesetih godina prošlog veka.

Stivenu Mileru i grupi „Čip trik“ pošlo je za rukom da uđu u prestižno društvo slavnih američkih rokera odmah posle prve nominacije. Ceremonija ulaska poznatih muzičara u Američki hol slavnih biće održana 8. aprila sledeće godine u Medison skver gardenu u Njujorku, a HBO će organizovati televizijski prenos ovog događaja.

Čuveni gitarista Stiven Miler poznat je po hitovima Take The Money And Run, Fly Like an Eagle, Jungle Love i mnogim drugim.

„Čip trik“, grupa iz Teksasa, proslavila se melodijama koje su pisane po uzoru na hitove čuvene britanske grupe „Bitlsi“, poznati su po melodijama Surrender, Dream Police i mnogim drugim.

Gitarista Rik Nilsen i bubnjar Bun E. Karlos dali su poseban doprinos ovom bendu. Hitovi rok grupe „Dip parpl“ upamćeni su kao najprepoznatljiviji u istoriji roka.

Bend „Čikago“ poznat je po hitovima koji su interesantna mešavina džeza i roka. Više od 800 glasača fondacije Američke kuće slavnih rokera glasalo je za nove članove.

Među ostalim nominovanim bili su poznati disko-bend „Čik“, kome je ovo bila 10. nominacija, Dženet Džekson, „The Cars“, „Los lobos“ i drugi.

Povezani tekstovi