maj 20, 2019

Đorđević: Bez otpuštanja i smanjenja plate u vojsci

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove prihvatio je danas izveštaj Ministarstva odbrane za prvih devet meseci, a ministar Zoran Đorđević je istakao da neće biti otpuštanja, ni smanjenja plata u tom sistemu.

Prema njegovim rečima, u sistemu ima 36.000 formacijskih mesta i taj broj neće biti smanjivan.

„Niko nije tražio nikakvo smanjenje od vlade. Nema nikakvog planiranja otpuštanja, niti smanjenja“, rekao je Đorđević, dodajući da je u proceduri prijem 300 profesionalnih vojnika i da je rok za to 1. novembar.

Đorđević je kazao da očekuje da će sledeće godine biti prijem još 1.500 ljudi i da će se time popuniti nedostatak kadra koji sada najviše nedostaje.

On je odbacio tvrđe pojedinih članova Odbora za odbranu i bezbednost da će u sistemu odbrane biti smanjenja plate, podsetivši da je premijer Aleksandar Vučić najavio povećanje ne manje od četiri odsto.

Đorđević je izneo podatak da je do kraja septembra potrošeno 72,2 odsto ovogodišnjeg budžeta, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na planiranu dinamiku potrošnje. Potrošeno je kaže nešto manje od 38 milijardi dinara.

Takođe, istakao je da su od početka godine sklopljena 194 ugovora o izvozu naoružanja ukune vrednosti 2,43 milijarde dinara.

Ministar je govoreći o angažoavnju vojske na granici sa Bugarskom i Makedonijom, rekao da je podneto 56 krivičnih prijava protiv krijumčara i da je od jula više od 12.000 osoba sprečeno da uđe u Srbiju.

Đorđević je ponovio da je sistem odbrane jedan od najuređenijih sistema u državi i da posebnu pažnju posvećuje borbi protiv terorizma i migratornim kretanjima.

Od ključnih propisa koje treba doneti u narednom periodu, Đorđević je istakao izmene zakona o odbrani, izmene zakona vojsci, vojnom obrazovanju, proizvodnji i prometu oružja…

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović najavila je danas da će sledeće nedelje biti razamtran izveštaj MUP-a i da će prisustvovati ministar Nebojša Stefanović.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi