jul 23, 2019

Dragana Trifković: Kraj Vučićevog apsolutizma

O najnovijim dešavanjima povodom izbora u Srbiji, tvrdnjama opozicije da su izbore obeležile brojne nepravilnosti, izjavama vlasti da opoziciju štiti američki ambasador, pravcima rešavanja sadašnje političke krize i drugim temama razgovaramo sa Draganom Trifković, članom Predsedništva DSS, kandidatom za narodnog poslanika na listi koalicije DSS-Dveri i direktorom Centra za geostrateške studije.

– Poštovana g-đo Trifković, vi ste se kandidovali za narodnog poslanika na listi DSS-Dveri. Nakon izbora i dalje nije jasno da li je vaša lista osvojila potreban broj glasova za ulazak u Skupštinu ili nije. U izbornoj noći je bilo oprečnih rezultata o tome koliki ste procenat glasova osvojili.

Zahvaljujem vam se pre svega na želji da saznate naše stavove što bi svakog objektivnog novinara trebalo da zanima. Ne samo da smo bili cenzurisani kao opozicija tokom cele izborne kampanje i to na način koji nije zabeležen od uvođenja višestranačja 1990. već smo onemogućeni da široj javnosti pojasnimo kakva razmera neregularnosti je pratila izborni proces. Meni su u poslednjih par dana dana otkazali nekoliko dogovorenih gostovanja u medijima zbog pristiska urednika i vlasnika medija. Ali da pređemo na odgovore, koalicija DSS – Dveri veruje da je oštećena za veliki broj glasova i da je vlast raznim metodama umanjila naš procenat glasova sa sigurno osvojenih 7-8% na 5% sa ciljem da nam ne dozvoli ulazak u Skupštinu i da nas spusti ispod cenzusa. Od završetka izbora traje psihološka igra vlasti koja po slobodnoj volji montira rezultate izbora i pokušava da uništi političke protivnike. Oštrica noža je usmerena na koaliciju DSS-Dveri zbog jasnog stava prema politici SNS i Aleksandra Vučića.

– Da li možete da nam pojasnite šta se dešavalo u izbornoj noći i kakav ste rezultat osvojili na proteklim izborima?

U izbornoj noći su se dešavale nezamislive stvari. Aleksandar Vučić je umislio da je Luj 14. i da njegovu apsolutističku vladavinu ne može niko da ograniči. U tom smislu je sve institucije potčinio svojim potrebama. Da država nije jedan čovek, rezultate izbora bi saopštila ustanova koja je jedina za to nadležna-Republička izborna komisija. Umesto nje, rezultate izbora saopštavaju privatne agencije CESID i IPSOS i Aleksandar Vučić. Moglo se očekivati da se RIK proglasi nenadležnim za rezultate izbora po uzoru na Ustavni sud Srbije povodom Briselskih sporazuma. Rezultati koje je Aleksandar Vučić saopštio na konferenciji za štampu razlikovali su se od rezultata svih drugih stranaka do kojih se došlo na osnovu zapisnika sa biračkih mesta.

Ono što je sigurno, to je da je naša koalicija DSS-Dveri prešla cenzus i pored izborne krađe organizovane od strane Aleksandra Vučića i da će se u narednom sazivu Skupštine čuti glas naših poslanika.

– Kad ste već spomenuli cenzus, dobili ste naziv „cenzus koalicija“?

Neargumentovana diskreditacija političkih protivnika sa elementima primitivizma i vulgarnosti uz korišćenje svih poznatih i nepoznatih tehnika manipulacije je nešto što kod vladajuće stranke i Aleksandra Vučića vuče korene iz SRS. Konvertovani naprednjaci su u svojoj biti i dalje radikali, naučeni da u svakom momentu upotrebe najprljavija sredstva bez ikakve zadrške i mere. Zbog toga se i vodila najprljavija predizborna kampanja protiv DSS i Dveri gde su vršeni napadi ne samo na predsednike i funkcionere stranaka, već i na ugledne intelektualce koji nas podržavaju.

– Stiče se utisak da ove izbore nije obeležila „istorijska pobeda SNS“ kako je to premijer u ostavci rekao, već utisak da su izbori protekli uz brojne neregularnosti. Šta možete da nam kažete o tome?

I u samoj pripremi izbora bilo je dosta naznaka da je vlast rešena da utiče na ishod izbora, odnosno izborni rezultat. Što se tiče neregularnosti, prvo bih spomenula medijsku cenzuru za opoziciju i neograničeno korišćenje svih medija od strane vlasti. Teško je navesti sve nepravilnosti, morali bismo ceo intervju tome da posvetimo, ali evo navešćemo neke od njih. Dosta građana nije dobilo pozive na glasanje, već su ti pozivi pronalaženi ostavljeni na nekim lokacijama. Recimo u ulazu jedne zgrade u Vardarskoj ulici u Novom Sadu, pronađeno je preko hiljadu poziva za glasanje za čitav taj reon. Takvih primera je bilo mnogo. S druge strane, opet je dosta umrlih dobilo pozive na glasanje.
Pod najvećim pritiskom su se našli zaposleni u javnom sektoru. Vlast se prema njima odnosila ucenjivački u smislu da su ih stavilu u poziciju da ukoliko žele da računaju na radno mesto, moraju da daju glas vladajućoj stranci. Ovaj pritisak je išao dotle da su mnogima od zaposlenih tražili da dostave podatke o članovima njihovih porodica i da potvrde da će i članovi porodice glasati za SNS. Pored toga kao i na prethodnim izborima, SNS je kupovala glasove građana za određeni novčani iznos. U oba slučaja prisiljavanje ili potkupljivanje građana je vršeno tako što su glasači pre ulaska na biračko mesto dobijali glasački listić sa zaokruženim rednim brojem jedan na kojoj je lista Aleksandar Vučić „Srbija pobeđuje“ . Njihova obaveza je bila da se registruju kod izborne komisije i da ubace zaokruženi listić u glasačku kutiju, a nepopunjen listić koji su dobili na izbornom mestu iznesu sa biračkog mesta i predaju osobi od koje su dobili popunjen listić.

Ako pogledamo televizijski prilog sa glasačkih mesta, videćemo da je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, ubacio glasački listić u kutiju bez kontrolnog listića i pečata.

Kao vrhunac manipualcije Aleksandra Vučića navela bih primer glasača Sretana Brankovića. Naime utvrđeno je da je na Kosovu i Metohiji „glasao“ čovek rođen 1872 godine, i kada je ta prevara otkrivena premijer je angažovao jednog glumca amatera, koji je obelodanio kako je on glasač od 144 godine i da je to bila greška biračkog spiska. ovaj glumac je pokazao svoju ličnu kartu i objavio kako je on glasao za Aleksandra Vučića. Prva činjenica je da nije mogao da glasa ukoliko se matični broj sa njegove lične karte nije podudarao sa matičnim brojem upisanim u spisak, a druga činjenica je da smo na osnovu matičnog broja koji je Sretan predstavio kao ispravan, utvrdili da on pod tim matičnim brojem nije upisan u birački spisak, što znači u oba slučaja da nije mogao da glasa.

– Najviše nepravilnosti oko izbora zapravo je utvrđeno na Kosovu i Metohiji?

Vrhunsko licemerje ove vlasti koja je spremna na sve, je činjenica da Kosovo i Metohiju koju su predali UČK teroristima i srpski narod koji je doživeo neviđena stradanja i poniženja, koristi za svoje političke mahinacije.

Zbog toga su i mrtvi na Kosovu i Metohiji ustali iz groba da se „zahvale“ Aleksandru Vučići i glasaju za njega, s obzirom da je pregledom izbornog materijala utvrđeno dosta takvih slučajeva.

Pozitivna okolnost je to da je „napredna“ vlast toliko nesposobna, da nije uspela ni da pokrade izbore a da to ne bude očigledno. Posmatrači OEBSa na Kosovu i Metohiji, koji su i sami doprineli izbornoj krađi, komentarisali su da takav izborni proces nisu videli ni u Africi. Na nekoliko izbornih mesta na KiM su upadali ljudi koji su ubacivali i po 300 zaokruženih listića u kutiju. Kada je jedan Irac iz OEBSa na KiM uložio prigovor zbog takve očigledne krađe, dobio je šamar od čuvara „reda i mira“ ove vlasti, poznatijih pod imenom batinaši.

Našoj koaliciji DSS-Dveri nije dozvoljeno da imamo posmatrače na izborima na KiM, s obrazloženjem da smo vanparlamentarna stranka. I ono što je prvo i najvažnije, što sam zaboravila na početku da napomenem, izbori na KiM su organizovani po sistemu dijaspore, što je još jedan dokaz da je ova vlast priznala narko-terorističku državu. Zbog toga je na KiM organizovano glasanje samo za Skupštinu Srbije i tamo su glasači glasali isto kao i u Americi , Švajcarskoj ili bilo kojoj drugoj državi. Lokalni izbori na KiM nisu raspisani jer vlast Aleksandra Vučića priznaje jedino nelegalne vlasti „Republike Kosovo“. Takva procedura je protivna Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244.

Dodala bih još da su našem kandidatu za narodnog poslanika Slaviši Ristiću pucali na kuću i da mu je bačena bomba u dvoriše kuće, koja čistom srećom nije eksplodirala, kao i da je koaliciji DSS-Dveri onemogućeno da održe predizborni skup u Kosovskoj Mitrovici.

– Koliko smo shvatili izjavu premijera u ostavci, on tvrdi da je opozicija pokrala izbore?

To je još jedna izjava Aleksandra Vučića na osnovu koje se vidi dokle ide spremnost na manipulaciju i prevaru. Da li možete da zamislite da opozicija pokrade izbore u uslovima tiranije jednog čoveka koji drži sve medije pod kontrolom i koji je potčinio državne institucije svojoj volji? Čak je i predsednik RIK Dejan Đurđević, član SNS.

Ova vlast nije u stanju da podnese ni jednu jedinu kritiku, samo zbog toga što nema argumente ni na jedno pitanje koje bi im postavila opozicija u Skupštini. Zbog toga je cilj Aleksandra Vučića bio da ne dozvoli da se čuje glas opozicije u Skupštini Srbije,a u skladu sa time on pokušava da podesi rezultate izbora.

– Optužuju vas da pravite novi DOS? Kako to da ste se ponovo našli na istoj strani sa Demokratskom strankom i drugim strankama nastalim od nje, čiju politiku i rezultate rada ste kritikovali?

DSS i Dveri nisu ni u kakvoj koaliciji sa DS ili SDS, LDP i DJB za razliku od SNS koja je i koaliciji sa Vukom Draškovićem, Nenadom Popovićem, Rasimom Ljajićem, Velimirom Ilićem, Aleksandrom Vulinom itd. Jasno je da oni nemaju istu politiku, jer su u toj koaliciji i pro NATO stranke i one koje deklarativno istupaju protiv NATO, ali zato imaju zajedničke interese. To zapravo i nije politička koalicija već interesna grupa pojedinaca. Mi smo se našli na istoj strani sa DS i drugim partijama opozicije sa kojima ne delimo iste političke stavove, tako što su se te partije pobunile protiv izborne krađe i stale u odbranu osnovnih tekovina demokratije kao što je biračko pravo građana. Ne bismo imali ništa protiv da su nas stranke sa kojima delimo političke stavove takođe podržale, ali to se nije desilo. Uzmimo primer Vojislava Šešelja koji je čak pretio izvođenjem četnika na ulice, kako bi odbranili izbornu krađu Aleksandra Vučića.

– Da li je tačno da vas podržavaju Amerikanci?

Tačno je da nas podržava prava intelektualna elita Srbije, i to je ono što najviše plaši naprednu vlast. Kao što je besmislena tvrdnja da je opozicija pokrala izbore, još je besmislenija tvrdnja da nam Amerikanci pomažu da „pređemo cenzus“. Evo da vidimo šta je pre nekoliko dana u intervjuu za Slobodnu Evropu rekao Amerikanac Danijel Server: „Mnogi postavljaju pitanje zašto je Zapad tako blagonaklon prema Vučiću? Odgovor je jednostavan. Tajna diplomatije je da ubedite drugu stranu da učini ono što vi želite, a Vučić upravo uspešno radi mnogo toga što EU traži od njega. To svakako nailazi na odobravanje u Evropi i Vašingtonu“. Dakle prvo pitanje koje se logično nameće na takve tvrdnje je da li može SAD da bude u interesu da podržava političke snage koje se protive ulasku Srbije u EU i NATO, a drugo- zašto bi njima bio cilj da podržavaju političke protivnike onih koji sve rade u njihovom interesu. Niko pre Aleksandra Vučića se nije usudio da preda Kosovo i Metohiju Hašimu Tačiju.

– Ukoliko vas ne podržavaju Amerikanci, da li vas podržavaju Rusi?

Rusija nije zemlja koja ima običaj da se meša u unutrašnju politiku drugih država. Međutim ovde se ne radi o unutrašnjoj politici, već o odbrani demokratskog prava građana da glasaju po svojoj volji, i o regularnosi izbornog procesa. I tu dolazimo do jednog problema, a to je tumačenje političkih procesa i političkih aktera, što utiče na odnos predstavnika drugih država i političkih aktera Srbije. Ruska Federacija želi da održi dobre odnose sa vlastima Srbije, koje još uvek pokušavaju da sede na dve stolice. Vreme koje je pred nama sve više sužava manevarski prostor i onemogućava takvu poziciju. Teško je poverovati da vlast koja izražava dobru volju za saradnjom sa Rusijom, istovremeno potpisuje dogovor sa NATO, a da opoziciju koja je bila u zvaničnoj poseti Krimu, podržavaju Amerikaci. U svakom slučaju zahvalni smo Ruskom institiutu sa strateška istraživanja koji je objektivno izveštavao o izborima u Srbiji i o izbornim neregularnostima u koje je umešan i OEBS, i koji je izneo ozbiljne analize političkih dešavanja u Srbiji, ruskom Centru za strateške ocene i prognoze, TV Carigradu i drugim ruskim medijima koji su profesionalno izveštavali iz Srbije. Prepoznali smo njihovu volju da se razjasni istina o dešavanjima u Srbiji. To nije podrška političkoj partiji, već podrška odbrani osnovnih principa demokratije.

– Poslednjih dana su mogle da se čuju tvrdnje kako je pozadina organizacije protesta protiv krađe izbora, zapravo još jedna obojena revolucija. Odnosno da vi ne protestujete zbog krađe izbora, već organizujete prevrat?

Molim vas to nisu tvrdnje koje su mogle da se čuju samo poslednjih dana, mnogo duži vremenski period je u pitanju. O tome sam napisala već nekoliko tekstova, gde sam detaljno obrazložila o čemu se radi. Vlast Aleksandra Vučića drži građane pod stalnom tenzijom i već duže vreme njegovi „nezavisni“ analitičari i privatna opozicija plaše građane državnim udarom. To je jedan rijaliti šou koji može da se nazove „državna udarijada“. Cilj je da se unapred osujete svi oni koji žele da se usprotive tiraniji Aleksandra Vučića, i verujte mi da su kojim slučajem izašli seljaci da protestuju zbog dodatnog smanjenja izdvajanja za poljoprivredu, i njih bi optužili da spremaju državni udar. Među prvima koji su izneli fantazije o anti-ruskom državnom prevratu je Vučićeva privatna opozicija, koja nije imala odgovor ni na jedno logično pitanje: ko to sprema anti-ruski udar na anti-rusku vlast Srbije? Baš isti ti opozicionari na zadatku su nekoliko dana pred izbore izneli tvrdnje da se naša koalicija DSS-Dveri sprema da namerno podnosi prijave o neregularnosti izbora i podiže tenzije jer će biti nezadovoljna rezultatima izbora. Kako to da su rezultati izbora Vučićevoj opoziciji unapred bili poznati? To vam je sistem kao kada džeparoš opljačka žrtvu koju je odabrao, a zatim vikne: „ držte lopova“ i pokaže prstom u nekoga. I još jedna stvar, ja nisam čula da zapad izvodi obojene revolucije nad poslušnim vlastima i onima koji sprovode volju Brisela i Vašingtona. Tu možemo ponovo da se osvrnemo na reči Danijela Servera.

– I na kraju, šta će po vama ovi izbori promeniti?

Najveći uspeh ovih izbora je to što su političke manipulacije Aleksandra Vučića potpuno ogoljene, čemu je on sam najviše doprineo. Ulaskom opozicije u Skupštinu Srbije prestaje apsolutizam Aleksandra Vučića i počinje njegov sigurni politički pad za koji verujem da će biti ključni sledeći izbori. Uverena sam da nova Vlada Aleksandra Vučića neće uspeti da izdrži ni pola mandata i da ćemo uskoro imato nove izbore. Jedan od ciljeva opozicije do tada je da se izbori za normalne izborne uslove i da predloži nove izborne zakone kojima će se izborni proces vratiti u regularne okvire.

Još jedna jako pozitivna stvar je što su ovi izbori i dešavanja u vezi sa izbornom krađom razjasnila nedoumice oko određenih političkih aktera, pseudo-patriota, „nezavisnih“ kandidata, analitičara itd. Vidite ja mislim da je daleko pošteniji neko ko otvoreno zastupa stavove koji su u suprotnosti sa nacionalnim i državnim interesima od onih koji maštaju o „Velikoj Srbiji“ a rade na tome da je što više smanje, ili podržavaju one koji na tome rade i sve to pod velom patriotizma.

Razgovor vodila: Svetlana Maksović

 

Povezani tekstovi