jun 18, 2019

DSS potpisala memorandum sa Jedinstvenom Rusijom

Na godišnjicu početka NATO agresije na Srbiju, predstavnici Demokratske stranke Srbije i stranke Vladimira Putina, Jedinstvene Rusije, održali su sastanak u Moskvi i usvojili strateški dokument o zajedničkom delovanju.

 

Sastanak je počeo odavanjem pošte svim  žrtvama koje su stradale u NATO bombardovanju Srbije i Crne Gore 1999. godine.

 

Kolege iz Jedinstvene Rusije su naglasile da je 24. mart  poseban dan za rusku javnost i da su: NATO u Srbiji i Srbija u NATO, teške teme. Naglasili su da saosećaju sa srpskim narodom zbog tragičnih dešavanja i da je zadatak da se takve tragedije više ne dese.

 

Jedinstvena Rusija podržava vanblokovsku poziciju Srbije odnosno vojnu neutralnost država Balkana koje nisu član ni jedne vojne alijanse.  Rusija može da bude garant vojne neutralnosti Srbije, ali je potrebno da se takva pozicija Srbije zakonski i ustavno definiše, kao i da se u praksi realizuje.

 

DSS je istakla da se 80% ljudi u Srbiji protivi bilo kakvoj saradnji sa NATO, i da je potrebno da Srbija uspostavi ravnomernu saradnju sa Rusijom.

 

Zajednički je zaključak je da Srbija i Rusija imaju jake istorijske, duhovne i kulturne veze, na čijim osnovama može da se gradi strateška saradnja ove dve zemlje. Rusija može da bude od velike koristi srpskom narodu. Saradnja dve zemlje treba da se gradi na uzajamnom uvažavanju i u obostranom interesu, uz poštovanje demokratske volje naroda. Ruska Federacija takvu politiku i vodi.

 

Političke partije su dužne da rade u interesu naroda i u skladu sa narodnom voljom.

Svet nažalost ne ide u pravcu mira, i neophodno je tražiti rešenja na današnje izazove.

 

Dve stranke su se saglasile oko zajedničkog delovanja na razvoju ekonomskih, humanitarnih i kulturnih veza između Srbije i Rusije. Posebno su istakle važnost očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, za šta se Ruska Federacija beskompromisno zalaže u UN.

 

Memorandum o zajedničkom delovanju potpisali su predsednik DSS , Sanda Rašković Ivić i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije i potpredsednik Državne Dume, Sergej Železnjak.

 

Pored  DSS, Memorandum su potpisali: Srpski pokret Dveri i srpsko-ruski pokret „Rodoljubi“.

 

Dokument predstavlja široku platformu za delovanje stranaka i organizacija na Balkanu, koje podržavaju politiku suvereniteta i vojne nesvrstanosti.  Jedinstvena Rusija planira da okuplja sve snage koje takvu politiku podržavaju.

 

Dragana Trifković

Povezani tekstovi