avgust 23, 2019

DV: Pobeda populizma u Italiji

Matea Rencija su izgnali besni, frustrirani, zapostavljeni i oni koji su do sada profitirali od korumpiranog sistema, piše Dojče vele (DV), dodajući da je on već drugi premijer koji ove godine mora da ode sa vlasti posle referenduma

Podsetivši da je to prvo morao da učini britanski premijer Kameron, DV navodi su obojica pali pred koalicijom ozlojeđenih građana, levih i desnih populista i onih koji odbacuju reforme.

U ostatku EU zvone alarmi i gore crvene lampice jer su populisti nastavili fatalni niz pobeda.

„Viva Tramp, viva Putin, viva Lepen“, piše na Tviteru Mateo Salvini, šef desničarske Lige sever, covek koji bi inače otcepio sever Italije.

Prosto da čovek ne poveruje na kakav nivo je spala politicka utakmica, piše DV.

Naravno da se bez pogovora mora poštovati demokratska odluka koju je iznelo 60 odsto Italijana i to pri visokoj izlaznosti.

„Pa ipak, teško je razumeti razloge za nastanak ovakvog klizišta. Rencija su izgnali besni, frustrirani, zapostavljeni, ali i oni koji su do sada profitirali od delom korumpiranog sistema. Jesu li promislili o posledicama? Imaju li bolje recepte?“, navodi se u članku.

Ionako slabašna privreda neće ojačati u vremena nesigurnosti. Koji investitor ide u zemlju u kojoj na sledecim izborima može da pobedi anti-politicar Bepe Grilo iz protestnog pokreta Pet zvezdica dodaje nemački radio.

DV ocenjuje da je Renci u velikoj meri sam sebi zapržio čorbu.

„On je politički hazarder koji se ne boji rizika. Kada je ubedljivo dobio evropske izbore 2014. osecao se dovoljno snažno da prede na rulet sa vecim ulogom, da krene u reformu Ustava“.

Uz tu reformu je vezao svoju politicku sudbinu i time dao italijanskom narodu da glasa o poverenju vladi. Kada su ankete pokazale da je to bilo preuranjeno, Renci je malodušno pokušao da povuce obecanje, iznosi se u tekstu.

On će sada morati da kusa corbu svog riskantnog kursa, i nije jedini koji ce kušati, dodaje DV uz ocenu da će finansijski svet i ulagači kazniti privredu Italije i ostaviti njene banke na cedilu a da bi Italija bi cak ponovo mogla zapasti u recesiju.

„Italija će postati evropski problem. Evropskoj uniji je samo to falilo, posle odluke o Bregzitu i još nerešene grcke problematike,“ dodaje nemački radio.

DV ocenjuje da će Italija u najgorem slučaju dobiti jednogodišnji tehnicki kabinet, što znaci godinu zastoja do redovnih izbora. Ukoliko izbori budu pre, velika je šansa da Grilove populisticke trupe preuzmu dizgine moci. Grilo, koji stalno potpaljuje bes i koristi frustraciju, želi da napusti monetarnu uniju.

To bi verovatno bio kraj evra jer je Italija treca po velicini država evrozone i u evropski budžet uplacuje više nego što iz njega uzima.

Za razliku od drugih država EU, u Italiji populisti nisu u prvi plan isticali ksenofobiju, nacionalizam ili izbeglicku krizu. Uprkos tome, šamar italijanskoj vladi predstavlja vetar u leda za Gerta Vildersa u Holandiji ili Marin Lepen u Francuskoj.

Oboje ce početkom sledeće godine plitkim parolama krenuti u lov na glasove. Odatle populisticki virus može da prede i u Nemačku. Na jesen ce samozvana Alternativa za Nemacku mobilisati ogorcene gradane. Italijani su joj u tome indirektno pomogli, zaključuje Dojče vele.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi