avgust 21, 2019

Dve decenije „Srpski glas“ se čita u Australiji

Srpski glas“ iz Melburna je srpsko štampano glasilo u Australiji, jedino na ćirilici. Ovih dana slavi dvadeset godina izlaženja.

Emisija Srbi sa petog kontinenta, autora Dragana Gavrilovića iznenadiće nas temom koja je posvećena jubileju – 20 godina postojanja Srpskog glasa iz Melburna, jedinog lista na ćirilici.

Srpski glas izlazi svakog petka u Melburnu i može se kupiti širom Australije – u svim novinarnicama i našim klubovima.

„Imamo veliku podršku od naše srpske zajednice na čelu sa našim vladikom Irinejem. Imamo saradnju sa našim konzulatom, ambasadom, svi nam se javljaju, što je lepo…tu su naši doktori, advokati, profesori…Možete da vidite u Srpskom glasu kolika je promena tehnička, samo imamo pohvale“, kaže Živana Jovanović.

„Svakog petka širom Australije Srpski glas donosi vesti iz Srbije i srpske zajednice. Pored vesti imamo rubrike iz kulture, sporta, intervjue, komentare, kao i autorskih tekstova…Trudimo se da pokrijemo sve aktuelne teme koje mogu da interesuju naše ljude“, kaže Svetlana Petrović.

„Mi smo ostali pri tome da veb izdanje bude kao i štampano, na ćirilici. Tu se javlja problem jer mnogi naši čitaoci vide sebe na fotografijama a ne znaju šta ispod njih piše.Tada stupe kontakt sa mnom, a ja pokušavam da im objasnim o čemu se radi i da ih zainteresujem da ponovo nauče ćirilicu, jer stvarno ne treba zaboraviti nešto što je naše, što samo mi imamo, bez obzira da li se smatramo Srbima ili australijskim Srbima“, kaže Siniša Stanković, veb izdanje Srpskog glasa.

Povezani tekstovi