avgust 23, 2019

EU dobila zeleno svetlo za početak trgovinskih pregovora sa SAD

Države članice Evropske unije dale su u ponedeljak finalno odborenje za početak formalnih trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim državama nakon meseci odlaganja zbog opiranja Francuske.

Na kraju su EU vlade glasale jasnom većinom da odobre pregovaračaki manadat koji je predložila Evropska komisija. Francuska je glasala protiv dok se Belgija suzdržala.

EK koja koordinira trgovinsku politiku 28 država članica Evropske unije, želi da započene pregovore na dva kolosjeka, jedan da bi ukinuli tarife na industrijsku robu, a drugi da olakšaju kompanijama sa predstave proizvode koje ispunjavaju EU ili standarde SAD.

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom je u ponedjeljak izjavila da je EU spremna odmah da započne pregovore da bi ukinuli tarife i da bi sporazum mogao biti brzo zaključen,.

„Ja ću im se obratiti čim se probude u SAD…i vidjeti ima li više jasnoće o tome kada se možemo sresti i održati prve pregobore o ovome…Mi smo spremni čim oni budu“, rekla je Malmstrom na konferenciji za medije u Briselu.

Izvor – ba.voanews.com

Povezani tekstovi