april 19, 2019

EU već ima zidove, nije u poziciji da sudi o Trampovom

Šef italijanske diplomatije Andjelino Alfano ocenio je danas da Evropska unija (EU) nije u poziciji da donosi sud o ukazu američkog predsednika Donalda Trampa o imigraciji, jer ima „sopstvene zidove“.

„Evropa nije baš u dobroj poziciji da drugima deli savete. Ili možda želimo da zaboravimo da se u Evropi takodje dižu zidovi“, rekao je Alfano u interjvuu za današnje izdanje lista „Korijere de la sera“.

Alfano je rekao da je Italija „svetski šampion u spasavanju migranata na Sredozemnom moru“ i primanju izbeglica i dodao da njegova zemlja može da prenese svoje iskustvo i kaže svetu da „bezbednost i solidarnost mogu da idu zajedno“.

„Naša vizija je različita od Trampove i pokazala se za sada pobedničkom po bezbednost: nema zabune šta je migracija, a šta terorizam, i pazimo na konkretne slučajeve“, dodao je Alfano, koji je doskora bio ministar unutrašnih poslova.

Tramp je u petak dekretom na 90 dana zabranio ulazak u SAD svim državljanima nekoliko zemalja. U toj naredbi nisu navedene te zemlje, ali je jedan zvaničnik Bele kuće rekao da su to Iran, Irak, Sirija, Sudan, Libija, Jemen i Somalija.

Izvor: BETA

Povezani tekstovi