jul 22, 2019

Faktor Plus: Vučiću 52, Nikoliću 32 odsto za predsednika

Kada bi se predsednički izbori održavali u nedelju, Aleksandar Vučić bi pobedio u prvom krugu sa 52 odsto glasova, a Tomislav Nikolić bi, kao kandidat SNS, u prvom krugu mogao da računa na 32 odsto glasova, pokazalo je istraživanje agencije Faktor Plus.

Na izborima bi glasalo 49 odsto ispitanika, 28 odsto ne bi, a 23 odsto ne zna da li bi izašlo na izbore.

U istraživanju su date dve varijante – po prvoj da je kandidat na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić, a po drugoj Tomislav Nikolić.

„Kada bi Vučić bio kandidat, on bi najverovatnije ostvario pobedu u prvom krugu, dok bi Nikolić takođe mogao da računa na dosta glasova, ali manje od Vučića i pitanje je šta bi bilo u drugom krugu“, rekao je direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić na konferenciji za novinare.

Ukoliko bi kandidat SNS-a na predsedničkim bio Vučić, drugoplasirani bi bio Vojislav Šešelj koji bi prema istom istrazivanju mogao da računa na 14 odsto glasova, a Vuk Jeremić bi bio treći sa 12 odsto glasova.

Dragan Šutanovac mogao bi da računa na sedam odsto glasova građana, Saša Janković na šest, Boško Obradović na pet odsto, a Saša Mirković na dva dosto.

Ukoliko bi kandidat bio Tomislav Nikolić, situacija bi kako kaže Pejić, bila nešto drugačija, i on bi mogao da računa na 32 odsto glasova, potom Vuk Jeremić na 19 odsto, a Vojislav Šešelj na 17 odsto.

Građani inače nisu preterano zainteresovani za predsedničke izbore, tačnije samo je 12 odsto veoma zaniteresovanih, 21 odsto delimično, a 27 i nije i jeste zainteresovano.. Apsolutno nezainteresovanih je 17 odsto, delimično nezainteresovanih 23.

Za vanredne parlamentarne izbore istovremeno s predsedničkim je tek 21 odsto građana, dok ih nepotrebnim smatra 43 odsto ispitanika, a 36 odsto nema stav.

Što se tiče rejtinga stranaka, Pejić je izneo da je istraživanje pokazalo da SNS i dalje zauzima dominantnu poziciju 51,4 odsto podrške, odnosno da kako je kazao „nema oštećenja biračkog tela koje glasa za tu opciju“, SPS uživa 10,8 odsto podrške, a SRS 8,9 odsto.

Pokret „Dosta je bilo“ podržava sedam odsto građana, a DS šest odsto.

Ostale stranke bile bi ispod cenzusa, dodao je Pejić.

Na pitanje da ocene ministre posle 100 dana rada Vlade Srbije, najbolje su prošli Vučić i Nebojša Stefanović.

Na pitanje šta za njih predstavlja pristupanje Srbije EU, 59 odsto u tome vidi gubitak Kosova, 57 odsto poštovanje reda i zakona, a 56 odsto finansijsku podršku Srbiji.

Za 45 odsto ispitanih to znači bolji život, za 38 odsto gubitak suvereniteta i nacionalnog identiteta.

Dodatno učvršćivanje odnosa sa Ruskom Federacijom za 56 odsto učešnika ankete znači vojnu sigurnost, 51 odsto u tome vidi pogoršavanje odnosa Srbije sa zapadnim evropskim državama i SAD, a za 48 odsto to je šansa za razvoj srpske ekonomije.

U anketi je učeštvovalo 1.180 ispitanika, sprovedena je metodom slučajnog izbora, a prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 1. do 8. decembra.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi