januar 19, 2019

Golo: Srbi nisu ravnopravno tretirani u Mostaru

Srbi u Mostaru nisu, kako bi trebalo biti, ravnopravno tretirani kao i ostala dva naroda, ističe Dušan Golo predsednik Koordinacionog odbora srpskih organizacija u Mostaru, pa je pokrenuta inicijativa da Srbi budu, kao što im pripada, tretirani kao konstitutivni narod.

On je za Tanjug rekao da su predstavnici Srba danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću ukazali na probleme sa kojima se suočavaju Srbi u Mostaru.

Prvi problem, prema njegovim rečima, je pitanje konstitutivnosti Srba u hercegovačko-neretvanskom kantonu.

„Od 2002.godine, posle 14 godina, ova skuspstina i kanton nije uskladio Ustav sa Ustavom Federacije, i Srbi se kao narod tretira kao „ostali“, a ne kao konstitutivni deo. Pokrenuli smo inicijativu s ciljem da Srbi, po prvi put posle rata, postanu konstitutivni narod kao i druga dva“, objasnio je Golo.

On je rekao da Srbi pokušavaju da izdejstvuju izmenu izbornog zakona grada Mostara.

„Naši predstavnici u poslednjih 20 godina se biraju sa lista drugih stranaka. Oni su predstavnici srpskog anroda, ali ne autentični, jer zastupaju interese stranaka koje su ih postavili na svoje liste“, poručio je Golo.

On je preneo da je da je od premijera Vučića tražena i podrška samoodrživom povratku, dodajući da je neophodno raditi na rekonstrukciji i obnovi poručenih objekata, kao i obezbeđivanju egzistencije povratnicima.

Prema njegovim rečima, neophodna su ulaganja u razvoj malih i srednjih preduzeća i pomoć u poljoprivredi, jer se većina Srba povratnika bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

„Dobili smo čvrsto obećanje da će pemijer pružiti pomoć kako bi se određen broj predstavnika srpskog naroda zaposlio“, dodao je Golo.

On je rekao da se stanje Srba u Mostaru, i pored činjenice da srpska vlada neprestano poziva na dobrosusedske odnose, pomirenje i stabilnost u regionu, promenila samo na rečima.

„Svima u Mostaru su puna usta ravnopravnosti naroda, nediskriminacije i nemajorizacije. Međutim Mostar je u suštini podeljeni grad, i to na dva dela. Sve su institucije duple, ali podeljeno na dva naroda. Zato su naši predlozi u pravcu da grad mora biti jedinstven grad, jedna celina, da ima jednu gradsku upravu, jedan budžet, kako bi Srbi mogli participirati u vlasti i odlučivati o raspodeli budžeta i zapošljavanju“, ukazao je Golo.

On je naglasio da u postojećem rasporedu snaga Srbi poslednjih godina nemaju šanse da na bilo koji način učestvuju u kreiranju budžeta niti u zapošljavanju službenika u gradskoj administraciji.

Kao primer je naveo da je od 500 zaposlenih u gradskoj upravi svega 30 Srba, a trebalo bi, prema onome što im pripada, da bude minimalno jedna petina.

Kada je u pitanju budžet grada od 57 miliona konvertibilnih maraka za ovu godinu Srbi su dobili svega 105.000 – 70.000 za Srpsku pravoslavnu crkvu, a  35.000 za asfaltiranje lokalnog puta.

„To je najbolja mera ravnopravnosti koji vam dva druga naroda daju“, kritikovao je on.

Golo je kazao da je premijer Vučić, čuvši molbe Srba, zadužio ministra privrede Željka Sertića, da Privredne komore Srbije (PKS) stupi u kontakt sa Komorom u Mostaru i obezbedi sredstva za otvaranje radnih mesta, gde bi se deo srpske populacije mogao zaposliti.

On je ukazao da trenutno u Mostaru ima 70 visoobrazovanih mladih Srba koji traže posao i rade poslove za dnevnicu od 30 maraka, kako bi preživeli.

„Kada bi postigli samo deo rešenja kroz institucije sistema, što nam zakonom pripada, ne bi bilo nezaposlenih Srba u Mostaru. Samo ako se uzme u obzir koliko ima javnih preduzeća, federalnih, kantonalnih, a svugde nam sledi petina. Nismo zanemarili i deo realnog sektora i voleli bi da se neko iz Srbije pojavi i investira, kako bi postao jedan embrion napretka“, naglašava Golo.

On je istakao da je cilj da se sa oko 5.000 Srba, koliko danas živi u Mostaru, poveća broj, ali istovremeno ukazuje da u biračkim spikovima postoji preko 10.000 Srba u Mostaru, ali da se većina nalazi u Srbiji, prvenstveno u Neogardu i Novom Sadu.

S tim u vezi Srbi iz Mostara zamoli su premijera za veću medijsku zastupljenost kako bi mogli pozvati Srbe iz Mostara koji žive u Srbiji da dođu na izbore, ako ih bude 2.oktobra.

„Smatramo da ne bi trebalo da bude problem da neko svake četiri godine dođe u Mostar i glasa, kako bi bilo Srbima, ali i svim drugim građanima bolje“, poručuje on.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi