april 19, 2019

Hag: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Žalbeno veće Haškog tribunala odlučilo je da se bivšim rukovodiocima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju ponovo sudi po svim tačkama optužnice za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH. Prvostepenom presudom iz 2013. oslobođeni su svake odgovornosti.

15.30 – Simatović i Stanišić ostaju u pritvoru u Sheveningenu, odlučilo je Žalbeno veće.

15.23 – Žalbeno veće Haškog suda naložilo da se Simatoviću i Stanišiću ponovo sudi za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH, dve godine posle oslobađajuće presude koju je donelo prvostepeno veće.

15.04 – Žalbeno veće nije zadovoljno presudom u slučaju Stanišić i Simatović, koji su optuženi za ratne zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj.

Haški tribunal će ponovo suditi bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, odlučilo je Žalbeno veće tog suda, dve godine pošto ih je prvostepeno veće oslobodilo krivice.

Nekadašnji funkcioneri SDB-a će ostati u pritvoru u Sheveningenu.

Bivši čelnici SDB-a bili su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu. Prvostepenom presudom iz 2013. oslobođeni su svake odgovornosti.

Haško tužilaštvo je uložilo žalbu na oslobađajuću presudu tražeći da se Stanišić i Simatović proglase krivima po svim tačkama optužnice.

Optužnica ih je teretila za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Tužilaštvo je tvrdilo da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da su Stanišić i Simatović slali jedinice specijalne namene SDB-a, tzv. „crvene beretke“, u Hrvatsku i BiH, ali su obojica oslobođeni jer nije dokazano da su jedinice slali s namerom da se počine zločini.

Prema mišljenju prvostepenog veća, nije dokazana ni njihova namera učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Sheveningenu.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi