avgust 23, 2019

Han: Bez rešenja bilateralnih problema nema članstva u EU

Evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han ponovio je danas u Beču da bez rešenja bilateralnih problema nema članstva u Evropskoj uniji (EU) i naglasio da je Severna Makedonija pozitivan primer u regionu da se problemi mogu rešiti.

Han je, govoreći na skupu „Nove perspektive Severne Makedonije“ u organizaciji Bečkog ekonomskog foruma (VEF), kazao da je ta država jedina na Zapadnom Balkanu koja nema sporove sa susedima i da je time stabilnija od ostalih delova regiona.

„Stalno me pitaju ko će prvi pristupiti EU, a moj odgovor je uvek isti – radi se o procesu zasnovanom na zaslugama, o regata principu i brzina pristupa zavisi od toga ko najbrže napreduje na tom putu“, kazao je Han, prenose agencije.

On je kazao da su počeli pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i da trenutno te države formalno najnaprednije na tom putu.

„To ne isključuje mogućnost da će Severna Makedonija uspeti da nadoknadi zaostatak koji ima, jer je jedina zemlja koja nema nijedan bilateralni spor sa susedima. U strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan smo jasno rekli da prihvatamo nove članice samo ako nemaju bilateralne konflikte“, poručio je on.

Ukazao je da u Severnoj Makedoniji postoji i politička stabilnost, jer je opozicija spremna na dijalog u Skupštini, što bi, kako je konstatovao, želio i drugim zemljama regiona.

„U poređenju sa drugima situacija u Severnoj Makeodniji je bolja, jer se tamo opozicija ponaša kao prava opozicija, konstrukivna je i učestvuje u parlamentu u političkom životu, na način kako se očekuje u zreloj demokratiji. Poslednji predsednički izbori su dokazali da je moguće zajednički napredovati“, objasnio je Han.

Izvor – Vijesti.me

Povezani tekstovi