avgust 23, 2019

Han: EK će tražiti pokretanje pregovora za članstvo Severne Makedonije i Albanije u EU

Evropska komisija (EK) će preporučiti pokretanje pristupnih pregovora za punopravno članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, potvrdio je komesar Evropske unije (EU)za proširenje Johanes Han.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Han je potvrdio da će preporuka biti objavljena 29. maja, kada će EK objaviti godišnji izveštaj o napretku tih zemalja.

„Predstavićemo naš godišnji izveštaj za dve sedmice, koji će preporučiti otvaranje pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju“, izjavio je Han.

Kako je rekao evropski komesar, sve zavIsi od toga da li će se zemlje članice EU pridržavati preporuke EK.

„Obe zemlje su ispunile uslove“, naveo je Han i dodao da će ovo biti prva preporuka EK za Albaniju i deseta za Severnu Makedoniju, od 2009. i istovremeno prva od potpisivanja Prespanskog sprazuma i promene imena te bivše jugoslovenske republike.

Han je kazao da je Skoplje uradilo izvanredan posao na ispunjavanju svih uslova za početak pregovora o pridruživanju sa EU.

„Moramo priznati veliki napredak koji je Severna Makedonija postigla u prevazilaženju bilateralnih sukoba, što je takođe bio preduslov za buduće članstvo“, rekao je Han. (kraj) isf

Izvor – Vijesti.me

Povezani tekstovi