april 19, 2019

Inicijativa da se Čurkinu podigne spomenik u Srebrenici

Predstavnici Udruženja građana „Istočna alternativa“ Republike Srpske pokrenuli su inicijativu za postavljanje spomen-biste nedavno preminulom ruskom ambasadoru pri Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu u Srebrenici.

Predstavnici udruženja danas su Skupštini opštine Srebrenica predali zahtev za iznalaženje lokacije na kojoj bi bila postavljena spomen-bista Čurkinu.

Predsednik udruženja Vojin Pavlović rekao je da je razlog za pokretanje te inicijative Čurkinovo zalaganje za istinu i sprečavanje izglasavanja britanske rezolucije o Srebrenici u UN, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

„Čurkin je kao ambasador Rusije, koja je stalni član Saveta UN, doprineo miru i stabilnosti u BiH i svojim angažovanjem doprinosio širenju istine o ratu u BiH i razbijanju zapadnih stereotipa po kojima svu krivicu za rat i stradanja snose Srbi“, istakao je Pavlović.

On je dodao da je stav „Istočne alternative“ da srpski narod u Srebrenici i Republici Srpskoj i na taj način treba da oda priznanje i izrazi zahvalnost Rusiji i Čurkinu.

Pavlović očekuje dobijanje saglasnosti u kratkom roku, da bi bista bila postavljena na Petrovdan, 12. jula, na dan obeležavanja godišnjice velikog srpskog stradanja u srebreničkoj opštini.

„Istočna alternativa“ neće odustati od tog predloga i od podizanja spomen-biste Čurkinu ni po koju cenu, poručio je Pavlović.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi