jul 22, 2019

Iran kaže da će za 10 dana probiti limit skladišćenja uranijuma

Iran će za 10 dana probiti limit za skladištenje uranijuma, koji je određen kroz nuklearni sporazum sa svetskim silama, rekao je portparol nacionalne agencije za atomsku energiju u ponedeljak, takođe upozorivši da Iran ima potrebe za obogaćivanjem uranijum za dodatnih 20 odsto, što je samo korak ispod nivoa potrebnog za razvoj oružja.

Saopštenje oslikava spremnost Irana da prekrši odrednice sporazuma iz 2015, koji se u kontinuitetu urušava nakon što je Trampova administacija izvela Ameriku iz sporazuma prošle godine i ponovo uvela oštre ekonomske sankcije Iranu, bacajući ekonomiju te zemlje preko litice.

Portlarol iranske nuklearne agencije Beruz Kamalvandi, dao je izjavu tokom konferencije za novinare za kolakne medije u iranskoj ustanovi za tešku vodu Arak, koja je direktno prenošena preko iranske nacionalne televizije.

Ovaj razvoj događa dolazi neposredno nakon napada na tankere prošle nedelje u regionu, za koje je Vašington okrivio Iran, kao i pooštravanja tenzija između Irana i Sjedinjenih Država godinu dana nakon što je predsednik Donald Tramp unilateralno povukao SAD iz nuklearnog sporazuma.

Iran pozvao britanskog ambasadora na razgovor zbog napada na tankere

Kamalvandi je rekao da je njegova zemlja već učetvorostručila svoju proizvodnju blago obogaćenog uranijuma i da će Teheran povećati stepen obogaćivanja uranijuma „bazirano na potrebama zemlje“.

Povećanje bi moglo da bude na bilo kom nivou, od 3,67 odsto što je trenutni limit određen nuklearnim sporazumom.

Iranu je potrebno obogaćivanje od pet odsto za svoje nuklearne elektrane u južnoj iranskoj luci Bušer i takođe 20 odsto obogaćivanje za istraživački reaktor u Teheranu, rekao je portparol.

Kada se uranijum iskopa u rudnicima, on tipično ima 140 atoma svog neželjenog izotopa na svaki atom U-235. Prerada njegovu čistoće od 3,67 odsto, što je nivo sada odobren nuklearnim sporazumom, znači da postoji 114 neželjenih atoma I-238 za svaki atom U-235.

Povećavaje čistoće na 20 odsto znači uklanjanje dodatnih 22 neželjena izotopa po atomu U-235, dok dizanje odatle na 90 čistoće znači uklanjanje samo četiri atoma više iz U-235, napomenuo je on. Devedeset odsto smatra se materijaom pogodnim za izradu oružja.

To znači da je dizanje sa 20 na 90 odsto čistoće relativno brz proces, što je nešto što brine eksperte za nuklearno neširenje.

izvor/glasamerike.net

Povezani tekstovi