jul 22, 2019

Istoričar: Kosti na Mojkovcu su crnogorske

Crnogorski istoričar Marijan Miljić ocenio je da je obeležavanje 100. godišnjice Mojkovačke bitke u beogradskom Centru „Sava“ nastavak velikosrpske nacionalističke politike prema Crnoj Gori i Crnogorcima.

Miljić se na programu Televizije Crne Gore usprotivio oceni predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Mojkovačka bitka „epopeja srpskog naroda iz Crne Gore“.

„Apsurdno je da se mi danas pitamo čije su naše kosti na Mojkovcu. To su crnogorske kosti i treba ih poštovati“, rekao je Miljić.

On je kazao da se u Srbiji i dalje „po istoj matrici, od vrtića do univerziteta“ uporno dokazuje da su Crnogorci Srbi, a da je Crna Gora srpska država.

Predsednik Matice crnogorske Dragan Radulović, takodje je ocenio beogradsko obeležavanje jubileja Mojkovačke bitke kao nastavak već poznate politike i odnosa prema Crnoj Gori.

Radulović je podsetio na reči Tomislava Nikolića da je Crna Gora „igračka u rukama drugih“.

Akademiju u Centru „Sava“ povodom 100. godišnjice Mojkovačke bitke publicist Boro Krivokapić ocenio je sličnom „fašističkom skupu“ koji je uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore na istom mestu organizovao Vojislav Koštunica.

Prema rečima Krivokapića, akademijom u Beogradu, „na svesrpskom stubu srama razapeta je nezavisna Crna Gora i prikovana kao članica NATO-a“.

Miljić, Radulović i Krivokapić su rekli da bi na obeležavanje 100. godišnjice Mojkovačke bitke u Beogradu trebalo da reaguje i državni vrh Crne Gore.

Izvor: BETA

Povezani tekstovi