jul 23, 2019

Izbori: kako stati na put preletačima?

Premijer poručuje da će izbori biti raspisani za 45 dana. Poznato je da pred izbore prorade tzv. preletači. Dres menjaju nekad i čitavi odbori, a poslednji primer je Kovačica. No, ne prelazi se samo iz opozicije u poziciju, a promenu partije u Srbiji ne kažnjavaju ni stranke ni birači.

Kovačicu kod Pančeva u medije prethodna tri dana lansirao je odbor LDP-a. Četiri liberala prešlo je u SNS iako su već zajedno u vladajućoj koaliciji.

Politička preletanja ne dešavaju se samo uoči izbora i nisu prelazak isključivo iz opozicione u vladajuću stranku. Jedan od najzvučnijih bio je prelazak dugogodišnjeg člana SPS-a Mihalja Kertesa u SNS. Na lokalu su im pristupali i republički protivnici: DS, Nova Srbija, DSS, SRS.

Novoformiranoj Levici Srbije skoro su prišli članovi DS-a iz Leskovca. Slobodni mandat daje i slobodu prelaska iz stranke u stranku, a kazne nema ni od partija, ni od birača.

„Ono što bi suštinski moglo  da se promeni je izborni sistem,  pa da onda građani sami kazne te političke preletače. To u Srbiji ne postoji kao mogućnost, naš izborni sistem je takav da imamo zatvorene liste“, ističe Đorđe Vuković iz Cesida.

Za preletače nema ni političkog rešenja. Predlog LSV-a da stranke ne prihvataju preletače koji nisu vratili mandat partiji ostao je samo predlog.

Promenu političkih stranaka kritikovala je i predsednica Skupštine, iako je sama promenila šest partija. Maksimalne kazne za preletače do sada su bila tabloidna prepucavanja ili verbalni okršaji ostavljenih sa onima koji su ih ostavili.

Izvor: RTS

 

 

Povezani tekstovi