april 19, 2019

Izbori u SAD: Demokrate preuzele Kongres, Senat ostaje republikanski

Kongres SAD-a dobija demokratsku većinu, dok će republikanci američkog predsednika Donalda Trampa zadržati kontrolu nad Senatom, objavili su američki mediji.

Сродна слика

Ovi rezultati su u skladu s predizbornim anketama i analizama.

Kompletan sastav Kongresa i Senata biće poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje.

Na izborima je zabeležen velik odziv glasača na izborima za Kongres, deo guvernera i poslanike skupština. Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Vašingtona javlja da je izlaznost nadmašila mnoga ranija glasanja polovini predsedničkog mandata.

Reuters piše da su „glasači bili duboko podeljeni oko učinka predsednika Donalda Trampa i smera kojim ide nacija“, a većina prvih analiza ocenjuje da su izbori zapravo bili „referendum o Trampovom mandatu“.

Nakon što je postalo poznato da će demokrate imati glavnu reč u Kongresu i to prvi put nakon osam godina, a njegovi republikanci i dalje glavnu reč u Kongresu, putem svog Tviter profila se oglasio američki predsednik. Iako su iz Bele kuće tek nešto ranije neslužbeno objavili kako Tramp neće komentarisati izborne rezultate, on je putem Tvitera zahvalio svima na velikom uspehu.

„Tremendous success tonight. Thank you to all“!

Republikanci su do sada kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Predstavničkom domu (236 poslanika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mesta).

Više od 39 miliona Amerikanaca iskoristilo je mogućnost da glasa ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord širom 37 saveznih država, pokazuje analiza Asošijeted presa.

Birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Guverner Kolorada biće demokrata Džared Polis, koji se javno izjašnjava da je gej. Kako piše CNN, to je prvi američki gej guverner. Rašida Tlaib i Ilhan Omar biće prve muslimanke u Kongresu. Rašida Tlaib je demokrata iz Mičigena, a Ilhan Omar iz Minesote.

Preliminarni rezultati pokazuju da u ponovo su izabrani demokratski senatori Tom Karper iz Delavera, Ben Kardin iz Merilenda, Šeldon Vajthaus sa Roud Ajlenda, Kris Marfi iz Kontetikata, Šerod Braun iz Ohaja i Elizabet Voren iz Masačusetsa. Guverneri Masačusetsa i Pensilvanije, republikanac Čarli Bejker i demokrata Tom Vulf takođe su osvojili novi mandat.

Agencija AP javlja da je republikanac Ejsa Hačinson ponovo izabran za guvernera Arkanzasa, demokrata Đina Raimondo dobila novi mandat kao guvernerka Roud Ajlenda.

Prema projekcijama američkih medija, na izborima ponovo su izabrani demokratski senatori: Džo Menčin iz Zapadne Virdžinije, Ejmi Klobučar iz Minesote, Martin Hajnrik iz Nju Meksika, Bob Kejsi iz Pensilvanije i Kirsten Džilibrend iz Njujorka. U Tenesiju je pobedila republikanka Marša Blekburn, javlja televizija NBC.

Demokrata Džej Bi Pricker izabran je za guvernera Ilinoisa i na tom položaju će zameniti republikanca Brusa Raunera. Republikanski guverner Merilenda Leri Hogan osvojio je još jedan mandat.

Demokrata Ilhan Omar pobedila je u petom kongresnom distriktu u Minesoti. Ona je prva Amerikanka somalijskog porekla izabrana u Kongres u istorijskoj godini za žene u američkoj politici, dok je demokrata Džered Polis, koji je pobedio na izborima u Koloradu, prvi je američki guverner koji se otvoreno izjasnio kao homoseksualac.

„Vašington Post“ javlja da je demokrata Dona Šalala porazila republikanku Mariju Elviru Salazar u 27. kongresnom distriktu na Floridi, uzevši tradicionalno republikansko mesto u Kongresu.

Prema projekciji CNN-a, demokratska kandidatkinja u jednom od okruga u Virdžiniji Dženifer Vekston porazila je republikansku članicu Kongresa Barbaru Komstok.

U Senatu je republikanski kandidat Majk Braun porazio demokratskog senatora Džoa Donelija.

Na ovim izborima, rekordan broj žena dolazi na političke funkcije u zemlji. Za sada je na mesta u Predstavničkom domu i Senatu, kao i položaje guvernerki, izabrano njih 58.

Inače, u SAD se inače bira ceo nov saziv od 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 zastupnika u Senatu, kao i 36 od 50 guvernera saveznih država uključujući i poslanike skupština većine saveznih država.

BBC objašnjava da da bi ishod glasanja mogao da utiče na ishod predsedavanja Donalda Trampa.

„Svih 435 mesta u Predstavničkom domu se popunjavaju na ovim izborima. Ako demokrate žele da preuzmu kontrolu nad ovim domom tako što će imati najviše mesta, moraće da oduzmu najmanje 23 mesta od republikanaca.“

BBC dodaje da pažnju treba posvetiti borbi za Senat, koji je trenutno pod minimalnom kontrolom republikanaca 51-49, i da su tu u igri 35 od 100 mesta.

„I ne zaboravimo tzv. ‘roze talas’. Ove godine na izborima se kandiduje više kandidatkinja nego ikada ranije… Neke kandidatkinje kažu da će nadoknaditi poraz Hilari Klinton) 2016. godine, ali je ljutnja zbog predsedničke politike najčešći faktor. S druge strane, republikanska podrška može da se održi jer američka ekonomija u dobrom stanju.“

BBC dodaje da kada se ovi izbori završe, misli se usmeravaju na naredne predsedničke izbore 2020. godine.

Izvor (Radio Slobodna Evropa)

Povezani tekstovi