april 19, 2019

Izložba o Nadeždi Petrović u Šapcu

Narodni muzej u Šapcu je domaćin izložbe “Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“, autorke Jasne Jovanov. Postavka predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu čuvene umetnice.

Nedežda Petrović koju nismo videli! Izložba u kojoj je i umetnik i model, svedoči o njenoj značajnoj ulozi u srpskoj fotografiji i činjenici da je prva umetnica sa ovih prostora koja se kontinuirano bavila ovim medijem.

Postavka je zanimljiv album koji predstavlja slikarku i njeno okruženje, od studentskih dana i Minhena do rata i angažovanja u Valjevskoj bolnici 1915. Viđena je u nekoliko gradova Srbije, ali u Zagrebu i Banjaluci.

„U svakom prostoru deluje drugačije i u svakom prostoru se po neki segment izdvoji na neki način. Ovde je to upravo ova soba gde se sada nalazimo, gde se jedan naspram drugog nalaze portreti Anđe i Ksenije Atanasijević, tako da sam ja ulazeći odmah rekla, ženska soba“, kaže Jasna Jovanov, autorka izložbe.

Osim porodičnih snimaka, Nadežda je na pojedinim fotografijama kreirala i svojevrsne umetničke scene, što je posebno oduševilo šabačku likovnu publiku.

„Daje jedan poseban pečat za taj period i meni je posebno drago što ovo sagledavam iz jednog drugog ugla, vezano za Mali Pariz, i daje još jednu sliku objektivnosti našeg grada“, kaže jedan posetilac.

„Ovo me je jako iznenadilo i obradovalo. Fotografije, njene fotografije ali i kao reklama fotografije“, kaže jedna Šapčanka.

Nadeždine fotografije, dodaju Šapčani, donele su priču o njoj koja se pamti, posebno njen angažman kao prve žene ratnog fotografa u period Balkanskih i Prvog svetskog rata.

Izvor: RTS

Povezani tekstovi