januar 19, 2019

Japanci na Okinavi protestuju protiv američke vojske

Više hiljada demonstranata okupilo se danas na japanskom ostrvu Okinava kako bi protestovali protiv tamošnjih američkih vojnih baza, kao i krivičnih dela američkih vojnika, koji već decenijama uznemiravaju i ljute lokalno stanovništvo.

Demonstranti, za koje organizatori predviđaju da će ih se okupiti više od 50.000, posebno su besni na SAD nakon što je bivši marinac zaposlen u vojnoj bazi u Okinavi u aprilu navodno silovao i ubio jednu lokalnu devojku, prenela je agencija AP.

Taj slučaj intenzivirao je dugogodišnji animozitet prema američkim vojnim bazama na Okinavi, popularnom turističkom odredištu Japanaca, ali i iz Kine i drugih azijskih zemalja.

japan protesti

Protest, organizovan u parku u gradu Naha na velikoj vrućini, od koje su se mnogi štitili kišobranima, započeo je minutom ćutnje u znak sećanja na žrtvu ubistva, 20-godišnju Rinu Šimabukuro.

Neki od okupljenih su na protestu držali transparente na kojima je pisalo „Naš bes je prepunio čašu“ i „Povucite marince“.

„Veoma sam tužna i ne želim da više ljudi bude ubijeno. Sve dok su tu američke vojne baze, ovakvi incidenti će se dešavati“, rekla je učesnica protesta, 71-godišnja Čihiro Učimura.

Demonstracije protiv američkog vojnog prisustva na Okinavi se istovremeno održavaju i ispred japanskog parlamenta u Tokiju.

Povezani tekstovi