avgust 23, 2019

Junker o Štraheu: Ne bih da se mešam, iako bih voleo

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u poslednjem obraćanju pred izbore za Evropski parlament u Beču osvrnuo se na krizu u austrijskoj vladi, porukom da ne bi da se meša „iako ima želju“.

„Rado sam došao u Beč, ne da se aktivno umešam u krizu vlade, iako bih imao želju, već da učestvujem u radu parlamenta“, kazao je na početku obraćanja na kongresu Evropskog saveza sindikata.

Junker je time aludirao na aferu oko Hajnca Kristijana Štrahea, doskorašnjeg vicekancelara i lidera desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), koji je bio prinuđen da okonča političku karijeru zbog video snimaka na kojima jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Junker je oduvek bio kritičan prema Slobodarskoj partiji i njenoj negativnoj politici prema EU, smatrajući da se ta stranka zalaže za razbijanje Unije, piše Tanjug.

U obraćanju predstavnicima evropskih sindikata Junker je kazao da se njima rado obraća, jer je i sam bio član sindikata pre nego što je postao ministar rada Luksemburga.

„I kao predsednik Evropske komisije sam ostao član sindikata. Isplati se i kao sindikalac izaći na evropske izbore i potisnuti opasnost koja preti od desnice“, poručio je Junker.

Izvor: Vijesti.me

Povezani tekstovi