jun 26, 2019

Jurij Gagarin obleteo Zemlju na današnji dan

Sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin, na današnji dan pre 55 godina, postao je prvi čovek koji je odleteo u svemiru i za 108 minuta obleteo Zemlju oko orbite u kosmičkom brodu Vastok.

Gagarin, koji je tada imao 27 godina, poleteo je 12. aprila 1961. godine iz svemirskog centra Bajkonur u 6.07 časova po lokalnom vremenu, podseća Sputnik.

Gagrin je imao čin poručnika, a posle obavljene misije unapređen je u čin pukovnika.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je teško preceniti značaj prvog odlaska čoveka u svemir.

„Let Vastoka obeležio je novu eru u istoriji civilizacije i potvrdio izuzetan doprinos naše zemlje napretku u svetu. Gagarinovo delo prikazuje junaštvo i nesebičnost ruskog naroda, njegovu sposobnost da bude najbolji u (rešavanju) najsofisticiranijih i zaista epohalnih problema“, ocenio je Lavrov za Raša Tudej.

Šef sovjetskog svemirskog programa i sovjetski raketni stručnjak Sergej Koroljov, nakon Gagarinovog leta, rekao je da je ruski kosmonaut dokazao za šta je čovek sposoban i ocenio da je „to bilo prometejsko delo“.

„On je otvorio put ka nepoznatom svetu za ljude i on im je preneo veru u njihove spostvene mogućnosti i podstakao ih na samopouzdanije i odlučnije korake“, naveo je Koroljov, podseća TAS S.

Tokom proslave jubilarnih 50 godina od Gagarinovog leta u svemir 2011. godine, Generalna skupština UN proglasila je 12. april za Međunarodni dan leta čoveka u kosmos.

U Sovjetskom savezu, a potom u Rusiji, 12. april se obeležava kao Dan kosmonautike od 1962. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin tim povodom će se sastati  danas sa liderima ruske svemirske industije i održati video-konferenciju sa Međunarodnom svermirskom stanicom i kosmodromom Vostočni, saopštio je Kremlj.

Gagarin je rođen je 9. marta 1934. godine u selu Klušino, koje je nakon njegove smrti preimenovano u Gagarin, u Smoleskoj oblasti na zapadu Rusije.

Bio je treće od četvoro dece u porodici, od koje su dvoje deportovana u nacistički koncentracioni logor i korišćena kao robovi.

Grupa stručnjaka izabarala je Gagarina među brojnim kandidatima za prvog kosmonauta nakon niza psiholoških i fizičkih testova.

„Gagarin je bio očiti vođa, imao je snažan osećaj odlučnosti, svrhe i konkurencije. U isto vreme, Jurij je bio veoma prijateljski nastrojen, ljubazan i otvoren. Imao je odličnu memoriju i bio je veoma inteligentan. Njegov nizak rast (od 157 centimetara) je, takođe, doprineo da bude izabran jer je to bila prednost u dva metra širokom kokpitu svemirskog broda“, navodi Sputnik.

Nekoliko dana pre poletanja Vastoka, Gagarin je napisao pismo svojoj supruzi Valentini u slučaju da pogine tokom leta.

Ona je, međutim, to pismo dobila tek 1968. godine, nakon što je Gagarin poginuo tokom probnog leta u avionskoj nesreći te godine.

Nakon pogibije, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi