jun 18, 2019

Kazaljke razdora: nova svađa Hrvatske i Slovenije

Posle spora oko Piranskog zaliva, odabira kadrova u Nuklearnoj elektrani „Krško“, vinske sorte grožđa, na pomolu su nove nesuglasice između Hrvatske i Slovenije. Ovog puta reč je o odabiru vremenske zone, s obzirom na to da EU od 2021. godine ukida izmene zimskog i letnjeg računanja vremena, piše Jutarnji list.

Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena, potvrđeno je Jutarnjem listu iz slovenačkog Ministarstva infrastrukture.

EP izglasao da se od 2021. ukida pomeranje sata

Evropski parlament izglasao je da se od 2021. godine ukine pomeranje sata koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.Prema direktivi EU, svih 28 država članica prelaze na letnje vreme poslednje nedelje u martu i nazad na zimsko vreme poslednje nedelje oktobra.

Za dve godine, zemlje koje planiraju da zauvek ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podesiće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine, piše Bi-Bi-Si.

Letnje računanje vremena (DST) je obavezno u EU od 2001. godine, s ciljem da se interno tržište EU učini boljim i da se smanje troškovi energije.

Međutim, ušteda energije iz DST-a pokazala se prilično marginalnom. Takođe, neki od glavnih trgovinskih partnera EU – među kojima su Kina, Rusija i Turska – ne posluju pod DST-om.

Konsultacije i naučne studije ukazuju na to da promene sata imaju negativan efekat na zdravlje ljudi.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva, reč je o zadržavanju zimskog, odnosno srednjoevropskog sistema računanja vremena (GMT +1), koji trenutno koriste i svi slovenački susedi.

Odluka Slovenije nije konačna, budući da je u toku savetovanje sa zemljama iz regiona, kako bi se i susedi međusobno koordinirali i odabrali zajedničku vremensku zonu, napominje se u saopštenju Ministarstva.

Slovenci su, kako tvrde, svim tim zemljama uputili dopise sa pitanjima o tome kojoj bi vremenskoj zoni pripadali i razmišljanjima na tu temu.

Ni iz jedne od njih, međutim, za sada navodno nije stigao nikakav odgovor, navodi Jutarnji list.

Hrvatska se i dalje ne izjašnjava

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a nezvanične informacije koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva saobraćaja, mora i infrastrukture kažu da ta institucija od suseda iz Slovenije nije dobila nikakav dopis.

Nezvanični stav je da su Hrvati, ipak, skloniji da odaberu letnje računanje vremena, posebno zbog toga što taj sistem više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje svodi na „sunce i more“, piše Jutarnji list.

„Još nismo odradili nikakve službene konsultacije s Ministarstvom turizma, ali su nezvanične poruke da bi nam više odgovarao sistem letnjeg računanja vremena. Trenutno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, ali moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očigledno zagovaraju naši susedi Slovenci“, navodi Jutarnji list, pozivajući se na nezvanične informacije iz Ministarstva saobraćaja.

Kao što bi letnje računanje vremena bilo primereno za hrvatski turizam, tako bi i zimsko računanje vremena išlo u prilog Slovencima, jer su poznatiji po zimskim turističkim programima i zdravstvenom turizmu, nego po suncu i moru.

Slovenci spremni da pregovaraju

Preporuka Evropskog parlamenta je da se po tom pitanju susedne zemlje međusobno dogovore, kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi izazvalo poteškoće u saobraćaju, ali i brojnim drugim tržištima.

Ukoliko ne uspeju da pronađu zajednički jezik, Odbor za transport i turizam Evropskog parlamenta najverovatnije će procenjivati odluku svake države, sa namerom da odabir zimskog ili letnjeg računanja vremena ne prouzrokuje teškoće na unutrašnjem tržištu EU.

Toga su svesni i Slovenci, koji su očigledno odlučili da preduhitre hrvatsku ravnodušnost po tom važnom pitanju, pa su se među prvima u komšiluku odlučili za zimsko računanje vremena, navodi Jutarnji list.

Napominju, da su spremni da pregovaraju.

„Ako će sve susedne zemlje da zadrže zimsko računanje vremena, zadržaće ga i Slovenija. Ali, ako se ispostavi da EU i susedi žele letnje računanje vremena, onda će i slovenačka Vlada raspravljati o toj odluci“, stoji u odgovoru slovenačkog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Slovenci bi, ipak, mogli da sačekaju na odluku Hrvatske.

„Svakako bismo stav o tome trebali doneti do kraja godine, ali Ministarstvo saobraćaja smatra da se ova odluka ne bi trebala donositi prije nego što proverimo kako „narod diše“ po ovom pitanju. Ne mislimo pritom, naravno, na referendum, no bilo bi dobro sprovesti svojevrsnu anketu među našim građanima“, saznaje Jutarnji list pozivajući se na nezvanične informacije iz Ministarstva saobraćaja.

Izvor – RTS

Povezani tekstovi