avgust 23, 2019

Kome i zašto preti Erdogan?

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u gradu Kočeliju da je Turska za milione ljudi širom sveta simbol mira, blagostanja i poverenja te naglasio da, „ako se poljulja Turska, poljuljaće se i Sirija, Irak, Jemen, Libija, Arakan, Bosna i Hercegovina“, javlja agencija Anadolija.

Erdogan se obratio okupljenim građanima u severozapadnom turskom gradu Kočeliju, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja.

„Oni koji prstom prete Turskoj, najbolje bi bilo da uzmu knjige i pročitaju istoriju. Oni koji nama prete na način da ‘ne smemo preći zapadno od Bosfora’, neka najpre odu i nauče istoriju ove zemlje”, poručio je Erdogan i dodao:

„Turska nema drugog opredeljenja osim da bude snažna. Isto tako, ni turski narod nema drugog opredeljenja osmi da bude jedinstven, da bratstvo ovog naroda bude snažno“, kazao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, Turska je ime poslednje luke u koju će se, kada im je teško, skloniti brojna njena braća od Balkana do Kavkaza, od Turkestana do Afrike.

„Poljulja li se Turska“, rekao je Erdogan, „poljuljaće se i Sirija, Irak, Jemen, Libija, Arakan, Bosna i Hercegovina“.

Naglasio je takođe da, ako oslabi turski narod, oslabiće i palestinsko pitanje, kao i pitanje Jerusalima.

Erdogan je uputio i žestoke kritike na račun Kemala Kiličdaroglua, lidera turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP), koji je nedavno, govoreći o poslednjem terorističkom napadu na dve džamije na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno najmanje 50 osoba, iznio skandaloznu rečenicu, te rekao kako bi “muslimani trebali sebe preispitati“.

„Jedan podlac tokom džuma-namaza na Novom Zelandu ubija 50 naše braće. Lider CHP-a izlazi i kaže kako bi ‘muslimani sebe trebali preispitati’. Ti bi najpre trebao da preispitaš sam sebe“, poručio je Erdogan.

Izvor (Agencije / RTV BN)

 

Povezani tekstovi