jun 26, 2019

Kompjuter u antičkoj Grčkoj?

Da li su antički Grci i Rimljani bili napredniji nego što smo dosad pretpostavljali, pa su čak znali i za neku vrstu kompjutera, i to pre 21 vek? Odgovor na to pitanje potražili su naučni istraživači koji danas, posle dugih decenija mukotrpnog rada, pokušavaju da odgonetnu značenje i svrhu čudnovatog predmeta pronađenog 1900. godine, koji potiče iz 80. godine p. n. e.

Tajanstvena naprava, veličine kutije od cipela, nazvana je „Kompjuter iz Antikitere“ jer su je ronioci pronašli u blizini grčkog ostrva Antikitera kada su iz olupine trgovačkog broda iz prvog veka pre Hrista vadili grnčariju, vino u amforama, mermer i bronzane figure. Međutim, naprava nije odmah pronađena, već tek dve godine kasnije, kada se jedan od sanduka raspao. Unutra je blistala čudnovata naprava sa zupčanicima.

antikythera708a

Tek posle rendgenskih snimaka i pažljivog restauriranja, naučnici su mnogo godina kasnije shvatili da pred sobom imaju astrolabijum, odnosno instrument koji koriste astronomi da bi pratili izlazak Sunca, kretanje pet tada poznatih planeta (Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn), mesečeve mene i ravnodnevnicu. Instrument ima oko 30 zupčanika napravljenih od legure bronze s primesom kalaja, a okretanjem ručice na stranama uređaja, četiri kazaljke su rotirale različitom brzinom, pokazujući na skali poziciju planeta.
Ekipa grčkih i britanskih naučnika ostala je, kako su izvestili mediji u Atini, zapanjena veštinom i preciznošću kojom je sagrađena naprava i veruje da se radi o najstarijem kompjuteru na svetu, koji je služio da predvidi kretanje planeta. Stručnjaci tvrde da je tehnika instrumenta izuzetno sofisticirana i nije reprodukovana tokom celog jednog milenijuma. Otkriće je zapanjilo naučni svet jer niko nije mogao da veruje da su Stari Grci bili u stanju da naprave tako komplikovanu napravu, koja bi svojom složenošću mogla da se meri sa satnim mehanizmom nastalim 1.400 godina kasnije.

Pored toga, naučnike je fasciniralo otkriće da je naprava imala diferencijalni pogon, odnosno da zupčanike osovine pokreću drugi zupčanici – mehanizam patentiran tek 1828. godine! Naučnici su koristili trodimenzionalnu tehnologiju rendgenskog zračenja kako bi pročitali tekst na mehanizmu i odgonetnuli zagonetku.

Pogledajte i ostala otkrića iz Antikitere:

Aleksandra Maksović / Tanjug

Povezani tekstovi