maj 27, 2019

Komšić vratio Tita u Predsedništvo

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u svoj kabinet u zgradi državnog vrha u Sarajevu vratio portret Josipa Broza Tita, kojeg je tamo držao tokom dva svoja ranija mandata, a portret je bio uklonjen kada je kabinet koristio Dragan Čović.Za to se, prenela je agencija HINA, saznalo kada je objavljena fotografija protokolarnog sastanka Komšića s ambasadorom Francuske u BiH Gijomom Rusonom.

Резултат слика за komšić željko

Portret pokojnog maršala i doživotnog predsednika nekadašnje Jugoslavije bio je u Komšićevom kabinetu od 2006. do 2014. godine.

Komšić nikada nije skrivao da ceni Tita, a posebno je isticao da Titu treba zahvaliti i za samo postojanje BiH.

Na predavanju novembra na jednom sarajevskom fakultetu, povodom 25. novembra koji se obeležava kao Dan državnosti BiH, Komšić je kazao da se i u antifašističkom pokretu razmišljalo treba li da postoji BiH.

„Veličina ljudi koji su tada donosili odluke, a pre svih Josipa Broza Tita, bila je u tome što su rekli da BiH mora imati isti status kao što će sutra imati i ostale republike u okviru Jugoslavije“, kazao je tada Komšić.

Na prvom zasedanju „Zemaljskog antifašističko veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine“ (ZAVNOBiH), u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine doneta je odluka u ime naroda da BiH bude „zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih“, uz ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije, i u istorijskim granicama iz vremena srednjevekovne Bosne.

Na fotografiji sastanka Komšića i francuskog ambasadora vidi se i zastava Evropske unije, no u njegovom kabinetu više nema zastave sa stilizovanim hrvatskim grbom, koja je bila deo službenih simbola „Herceg-Bosne“, a sada se naziva „zastavom hrvatskog naroda u BiH“. Tu zastavu je u tom kabinetu za svog mandata hrvatskog člana Predsedništva BiH držao Čović.

Izvor (Beta)

Povezani tekstovi