jul 23, 2019

Kostjukov predlaže da se opera izgradi u „Beogradu na vodi”

Gradske vlasti moraju da razmisle koliko bi im značila lepa i prostrana zgrada Opere u reprezentativnoj četvrti pored reke, smatra Konstantin Kostjukov.

Molim gradske vlasti da izgrade Operu u okviru projekta „Beograd na vodi” kako bi srpska prestonica dobila reprezentativni prostor u kojem bi publika uživala u baletskim i operskim predstavama, kazao je Konstantin Kostjukov, direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljujući baletski spektakl „Krcko Oraščić” koji će se 21. januara održati na sceni Sava centra.

Balet Narodnog pozorišta izvešće u Velikoj dvorani Sava centra predstavu „Krcko Oraščić”, na muziku P. I. Čajkovskog.

U glavnim ulogama ovog spektakla u koreografskoj postavci Konstantina Kostjukova nastupiće gosti, prvaci Baleta iz Kijeva Olga Golica u ulozi Maše i Denis Nedak u ulozi Krcka Oraščića. Orkestrom Narodnog pozorišta će upravljati gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli. U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta.

Kostjukov je naglasio da je zgrada Narodnog pozorišta građena za potreba drame i da je Velika scena zapravo previše mala za velike baletske spektakle.

„Kada nam dolaze velike zvezde iz inostranstva moramo da menjamo koreografiju baleta jer je njima scena prekratka za sve skokove koje inače izvode svuda u svetu.

Znam da je bilo reči da se popularni tržni centar „Staklenac” na Trgu republike pretvori u zgradu Opere koja bi bila vezana nekim tunelom sa zgradom Narodnog pozorišta.

Po svemu sudeći od toga neće biti ništa, a gradske vlasti moraju da razmisle koliko bi im značila lepa i prostrana zgrada Opere u reprezentativnoj četvrti pored reke. Bila bi arhitektonski zaštitni znak Beograda kao što je to zgrada Opere u Sidneju” kazao je Kostjukov.

Balerina Olga Golica govoreći o svojoj ulozi u baletu „Krcko Oraščić” kazala je da je jako srećna što je u Beogradu. „Jako mi se sviđa grad.

Imamo lepe probe sa ansamblom u Narodnom pozorištu i nadam se da će ljudi uživati u našoj predstavi u Sava centru.

Ovo je treća verzija slavnog baleta Čajkovskog koju moram da savladam, ali ja uživam na sceni i biće mi čast da nastupim u Beogradu” kazala je Golica.

Sa njom se slaže i Denis Nedak koji će se u subotu uveče naći u naslovnoj ulozi. „Krcko Oraščić je moj omiljeni balet i drago mi je što ću ponovo nastupati u Beogradu.

Ovde sam došao direktno iz Japana gde sam igrao `Bajaderu` i `Uspavanu lepoticu`” kazao je Nedak, prenosi Tanjug.

Izvor: POLITIKA

Povezani tekstovi