jul 22, 2019

KUSTENDORF – „Zlatno jaje“ za „Vartburg“

Završen deveti Međunarodni filmski i muzički festival U Mokroj Gori. „Kustendorf“ nemoguće izbrisati sa mape najvažnijih evropskih kulturnih događaja – rekao Emir Kusturica

Prohujalo je 30 filmova, 17 su bili takmičarski, a filmska oluja u Mokroj Gori završena je dodelom nagrada najtalentovanijim mladim autorima: najvažnija nagrada „Zlatno jaje“ pripala je mađarskom reditelju Davidu Borbašu za film „Vartburg“, „Srebrno jaje“ uručeno je Baselu Halilu iz Palestine za ostvarenje „Ave Marija“, a „Bronzano“ Mariji Guskovoj iz Rusije za „Erkinov povratak“. Specijalnom nagradom nagrađen je „Grad“ Maše Šarović, a priznanje „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju pripalo je ostvarenju „Ave Marija“.

Za sedamnaest mladih autora iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, „Kustendorf“ je više od filma. Poslednjeg večeri devetog izdanja prestižne smotre, velikani pokretnih slika zauzeli su svoje mesto u gledalištu, a festivalska svetla u „Prokletoj avliji“ obasjala su njih.
Dela učesnika takmičarskog programa vrednovao je žiri kojim je predsedavala Mažida Abdi, filmski producent i autor dokumentarnih filmova iz Etiopije. Na istom poslu sa njom bili su i Divna Vuksanović, srpska književnica, filozof i teoretičar medija, kao i Flaminio Zadra, fimski producent iz Rima. Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa bila je Dunja Kusturica.
– Ovaj festival u nedođiji punih 9. godina traje zahvaljujući državi Srbiji, a ove godine i ruskim prijateljima iz „Gazpromnjefta“. Jubilarno 10. izdanje pokazaće da je „Kustendorf“ nemoguće izbrisati sa mape najvažnijih i najinteresantnijih događaja u Evropi – rekao je Emir Kusturica zatvarajući festival.
Završnoj svečanosti u Drvengradu prisustvovao je ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin.
– Ponuđeni filmovi mladih autora su veoma moćni. Važno je da film menja sliku sveta, da podstiče društvenu svest nudeći malo više od estetskog doživljaja – stav je predsednice žirija Mažide Abdi.

 

 

Izvor: Večernje novosti

Povezani tekstovi