jul 17, 2019

Lalić: Mislim da će ova vlast rešiti problem Kosova

Glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić ocenio je u Novom danu da misli da će ova vlast rešiti problem Kosova. „Neki procesi se dosta ubrzavaju, sve se radi po nekoj agendi. Priprema se javnost za to, ide sve u nekom pravcu“, rekao je Lalić.

Govoreći o izjavi Hašima Tačija da je „mala korekcija granica prihvatljiva za konačni posrazum sa Beogradom“, Lalić kaže da ga čudi da Albanci sada otvaraju to pitanje.

„Mi smo rekli da smo za razgraničenje, to je najriskantnija izjava koju je Vučić izgovorio. Nismo ni danas saznali do kraja šta znači, ali ako imate neku tajnu diplomatiju, onda ne možete da otvorite sve karte“, kaže Lalić.

Ističe da misli da se neki procesi dosta ubrzavaju, te da misli da se sve radi po nekoj agendi.

„Priprema se javnost za to, ide sve u nekom pravcu. Mislim da hoće ova vlast rešiti problem Kosova“, smatra on.

Govoreći o „Sporazumu sa narodom“, Lalić kaže da je u svojoj kolumni već rekao da narod treba da napravi sporazum sa političarima.

„Ja sam kandidovao jednu ideju, da li postoji veća tema od te koju bi građani nametnuli političarima, a to je da ograniče mandat, na osam godina, kao u civilizovanom svetu“, kaže Lalić.

Ističe da je to osnova demokratije, posebno u sistemima kao što je naš.

„Vidimo da se posle sedam godina vlasti priča o greškama prošle vlasti. Zamislite Obamu da u poslednje dve godine mandata priča o Bušu. Kroz dve godine prestaje priča o tome. To bi bila najveća stvar koju bi dobila naša demokratija“, kaže on.

Ističe da onda „svakoga možete da preživite“.

„Mislim da političari to nama duguju, to će ih ubrzavati da rešavaju stvari“, kaže.

Kaže da smo u ovih šest godina videli razjedinjenost opozicije.

„Mislim da je pretnja bojkotom uz demonstracije najviše uzdrmala vlast, počela je da se ponaša kao da je uzdrmana, počela da reaguje. Sad jeste jedan novi momenat, mislim da je kampanja odgovor na to. Vi dajete ugovor, ja dajem izveštaj. Videli smo tih obećanja, naravno da bi bilo neozbiljno da predsednik države, koji ima toliko posla, sad može da obiđe 29 okruga“, kaže Lalić.

Govoreći o intervjuu koji je za Nedeljnik dao Ivan Ivanović, Lalić kaže da je pričao velike stvari.

„Mislim da je taj slučaj pokazatelj kakve su medijske slobode u Srbiji. Šta god bilo ko mislio o tom šou, ima potencijal da zaradi novac. Vidimo sa Ivanom Ivanovićem i Oljom Bečković da to nije normalan biznis“, kaže.

Dodaje da je TV sigurno sebi dala autogol tom odlukom, te navodi da Ivanović kaže da su pritisci rasli od 2014. godine.

„Najosnovnija stvar u novinarstvu je da su komentari slobodni, a činjenice svetinja“, kaže.

Izvor (N1)

Povezani tekstovi