maj 20, 2019

Lavrov sutra stiže u Beograd

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boraviće sutra u bilateralnoj poseti Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima dok će u utorak prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Očekuje se da će Lavrov sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

Lavova će sutra po dolasku u Beograd na aerodromu Nikola Tesla dočekati prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić a potom će uslediti sastanci sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara, navodi se u saopštenju.

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Dačić je uoči posete rekao da je dolazak Lavrova u Beograd od izuzetnog političkog značaja izrazivši očekivanje da će to biti jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje.

On je novinarima rekao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja, te da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su, kaže, veoma dobri a karakterišu ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Ruski ambasdor Aleksandar Čepurin, izjavio je da je poseta Lavrova Srbiji redovna i isplanirana tako da će u središtu biti tri osnovne teme – razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi, a da je posetu uskladio sa sastankom ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative.

Čepurin: Posetu Lavrova sagledavati u pozitivnom kontekstu

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je u intervjuu „Sputnjiku“ pred sutrašnju bilateralnu posetu Beogradu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da je ona usaglašena sa redovnim sastankom Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Čepurin je podsetio da je u Sočiju Rusija predala Srbiji predsedavanje ovom organizacijom i dodao da se i ovoga puta Lavrov potrudio da svoju posetu usaglasi sa sastankom ministara spoljnih poslova BSEC, koji će se održati 13. decembra u Beogradu.

„Normalno je što se sastaju naši ministri spoljnih poslova zato što su Srbija i Rusija bliske zemlje, a to odgovara i osnovnim dokumentima na kojima se zasniva politika naših odnosa. Nema nikakvih zadnjih misli, naloga“, kazao je Čepurin.

U vezi sa medijskim spekulacijama o razlozima posete Lavrova, Čepurin je naveo da „te price imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva nego i na medunarodnoj sceni jedan od globalnih aktera, a ima i dobru reputaciju kad je reč o ljudskim i profesionalnim kvalitetima“.

„On aktivno ucestvuje u procesima svetskih dimenzija. U tom svetlu ova poseta je posebno važna i posebno interesantna, a mislim da je treba sagledavati u pozitivnom kontekstu“, rekao je Čepurin.

Upitan o tome što je ranije izjavio da će regionalna pitanja takođe biti tema razgovora Lavrova sa srpskim rukovodstvom, uz pitanje kako vidi situaciju u regionu i šta Rusiju brine, Čepurin je kazao da „kada je rec o regionu, ovde veoma važno čuti srpsku stranu i njen odnos“.

„To što vlasti Zagreba pokušavaju da kijevskoj vlasti prenesu svoja iskustva iz 1995. godine – operacije Blesak i Oluja, pokazuje da njih vezuju očigledno i iste istorijske navike. Srbi odlicno znaju te ‘sjajne rezultate'“, naveo je ruski ambasador i dodao da je „neophodno da u regionu postoji stabilnost koja će se zasnivati i na poštovanju legitimnih interesa Beograda“.

Na pitanje „šta NATO može tako specijalno da donese stabilnosti regiona“, a vezano za proces prijema Crne Gore u Alijansu, Čepurin je u intervjuu „Sputnjiku“ kratko odgovorio: „Ništa“.

Izvor: TANJUG

Povezani tekstovi