avgust 20, 2019

Makalister: Izložba o Stepincu nije stav celog Evropskog parlamenta

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister izjavio je, povodom izložbe o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u tom parlamentu koja je izazvala negodovanje Srbije, da događaji koji se organizuju u EP predstavljaju isključivo stav parlamentaraca koji učestvuju u organizaciji, a nikako političke grupe kojoj ti članovi Evropskog paralmeta pripadaju.

Makalister je time posredno ogradio najveću političku grupu u Evropskom parlamentu, Evropsku narodnu partiju (EPP), od izložbe o  Stepincu koju je organizovala hrvatska članica Parlamenta Marijana Petir, a koja, kao i Makalister pripada grupi Evropskih narodnih partija.

„Evropski parlament se sastoji od 751 člana i svaki od njih ima mogućnost da bude domaćin nekog događaja. Ovi događaji predstavljaju isključivo stav organizatora, a ne političke grupacije kojoj organizator pripada“, ijavio je Makalister za Tanjug.

Istovremeno, on je potvdio je da je ovim povodom u stalnim kontaktima kako sa ministarkom za evropske poslove Jadrankom Joksimović tako i sa ambasadorom Srbije pri EU Duškom Lopandićem.

Povodom reakcija kako iz Srbije, tako i od samih evropskih parlamentaraca, koje je izazvalo predstavljanje lika i dela kontraverznog hrvatskog kardinala Stepinaca u Evropskom parlamentu, izvestilac za Srbiju još napominje da se EP u cilju stabilnosti Zapadnog Balkana uvek zalagao isklučivo za regionalnu saradnju i pomirenje i da će svoj posao da nastavi u tom pravcu.

Evropski parlamentarci Tanja Fajon i Knut Flekenštaj podržali su ranije proteste upućene iz Srbije Briselu zbog izložbe o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu u tom parlamentu.

Iz kabineta predsednika EP Martinja Šulca u četvrtak je saopšteno da su dobili protestno pismo ambasadora Srbije pri Evropskoj uniji Duška Lopandića zbog organizovanja ove izložbe.

Kako je rečeno u Šulcobom kabinetu, ceo slučaj će biti ispitan, nakon čega će biti doneta odluka o eventualnoj reakciji.

Izvor: RTS / Tanjug

Povezani tekstovi