jul 23, 2019

Makron povukao predlog o povećanju poreza na gorivo a protiv je vraćanja poreza na bogatstvo

Francuski predsednik Emanuel Makron povukao je danas predlog za povećanje poreza na gorivo posle višenedeljnih protesta širom zemlje i najvećih nereda koje je Pariz video u više decenija.

Резултат слика за makron

Jedan zvaničnik iz Jelisejske palate je rekao da je Makron odlučio da odustane od povećanja poreza.

Premijer Eduar Filip je u parlamentu rekao da je „porez odbačen“ u budžetu za 2019. i da je vlada „spremna na dijalog“.

Budžet može biti menjan tokom čitave godine.

Tokom tronedeljnih protesta četiri osobe su izgubile život, a protesti su uputili ogroman izazov Makronu.

Nešto ranije danas je jedan od lidera protestnog pokreta „žutih prsluka“ naveo da javnost želi da predsednik „prizna grešku jednostavnim rečima“.

 
Emanuel Makron usprotivio se danas na sastanku vlade ponovnom uvodjenju poreza na bogatstvo, saopšteno je iz Jelisejske palate.

„Nećemo poništiti ništa učinjeno u prethodnih 18 meseci“, rekao je Makron.

Pre toga je državna sekretarka za ravnopravnost polova Marlen Skjapa izrazila spremnost za „vraćanje poreza na bogatstvo“ ako se pokaže da porez koji ga je zamenio nije dovoljno uspešan.

Porez na bogatstvo, čije vraćanje je jedan od zahteva protestnog pokreta „žutih prsluka“, početkom 2018. je transformisan u porez na skupe nekretnine. Taj porez je jedno od Makronovih predizbornih obećanja i fokusira se samo na nekretnine, a plaćaju ga domaćinstva čija nepokretna imovina vredi više od 1,3 miliona evra.

Francuski parlament je pre godinu dana najavio stvaranje „proceniteljskog tima“, zaduženog za merenje efekata reforme „u smislu investicija u kompanije“ i „preraspodele bogatstva“.

Portparol vlade Benžamen Grivo je danas rekao da „ta tema nije na dnevnom redu“, i zatražio „18 do 24 meseca da bi mere pokazale svoje efekte“. Prema njegovim rečima, „ako nešto ne ide, niko nije idiot, biće promenjeno“.

Premijer Eduar Filip je zatim izjavio da parlament neće raspravljati o porezu na bogatstvo.

Izvor (Beta)

Povezani tekstovi