jul 22, 2019

Memorijalom odajemo poštovanje Nadeždi Petrović

Memorijal Nadežde Petrović, nije samo taj jedan pogled na umetnost, na savremenu scenu i praksu, nego je on mnogo više od toga, jer polazi sa pozicije likovne kritike i likovne teorije, rekla je Milica Petronijević, direktorka Umetničke galerije, koja nosi ime slavne slikarke.

Memorijal će se ove godine održati od 24. septembra do 1. novembra, rečeno je na konferenciji za novinare.

Petronijević je rekla da je ova manifestacija osnovana 1960. godine sa namerom da kroz izložbu savremene likovne scene iskaže poštovanje Nadeždi Petrović.

„Tokom pola veka, Čačak je imao privilegiju da bar kroz Memorijal, ali i druge programe, koji su ga pratili ima uvid u dešavanja i inovativnosti na savremenoj likovnoj sceni. Kroz 27 organizovanih memorijala izlagalo je više od 500 umetnika i umetničkih grupa, najviše iz Srbije, i sa prostora bivše Jugoslavije, ali i iz celog sveta“, istakla je Petronijević.

Selektor i kustos Memorijala Stevan Vuković, rekao je da će likovne postavke, koje će biti u galerijama „Nadežde Petrović“ i „Risimu“, pratiti programe koji su izvođačkog tipa.

„Pored likovnik postavki, izlagaće se radovi koji koriste video, bilo u dokumentarnom smislu ili na način uključivanja publike“, rekao je Vuković.

Naziv izložbe 28. Memorijala Nedežde Petrović biće „Pred sudom“, kaže selektor i kustos Simona Ognjanović.

„Pred sudom se u našem jeziku može tumačiti na dva način. Možete se naći pred sudom i biti procesuirani ili se naći i pred sudom javnosti, istorije ili već neke treće transidentne distance“, rekla je Ognjenović i dodala da oni računaju na ovo dvojako značenje ove sintagme.

Kada je reč o finasiranju manifestacije, Petronijević je navela da su sa Memorijalom redovono konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja i da očekuju kao i uvek da bude podržan u sufinansiranju i to značajnim sredstvima kao i do sada.

„Što se tiče lokalne samouprave ona je uvažila činjenicu da se organizuje Memorijal, izdvojivši korektna sredstva u odnosu na stanje u kojem se nalazimo“, zaključila je Petronijević.

Izvor: Tanjug

Povezani tekstovi