mart 22, 2019

Mi smo svi taoci hobotnice zla (Podsećanje) – TV BN u 23H.

Večeras na TV BN u 23h biće reemitovana emisija Arena.

U emisiji se govorilo o reformi vojske i vojnih službi bezbednosti, kao i o ubistvu dvojice gardista na Topčideru. Gosti emisije bili su dr Vladan Batić, Blagoje Grahovac, Vladan Vlajković, Bojan Dimitrijević i Dragan Lazić.

Emisija je snimljena i ekskluzivno emitovana 2005. godine.

Na pitanje zbog čega se odlučio da ponovo emituje baš ovu epizodu, urednik i voditelj Arene Milovan Jovanović  navodi:

„Mi smo svi i danas taoci hobotnice zla koju čine nerasformirane vojne i civilne službe bezbednosti. To traje još od 1945, i kako stvari stoje trajaće nažalost i dalje. Mi smo jedina država u Evropi koja nije demontirala službe bezbednosti i otvorila dosijee. Nemamo snage i nismo sposobni da se suočimo sa prošlošću. Sve bivše države sovjetskog bloka prvo su rasformirale tajne službe, otvorile dosijee, sprovele lustraciju i onda krupnim koracima zakoracile u EU.

Mi izmišljamo toplu vodu i tražimo neki put koji je i nama nepoznat. Zato smo i danas na margini ozbiljnog sveta. Ubistvo dvojice gardista u srcu Beograda predstavlja jednu od najvećih sramota i poniženja u novijoj istoriji Srbije. Iskreno se nadam da ce doći dan kada ćemo saznati punu istinu o smrti dvojice mladića, ali i drugim nerešenim slučajevima iz naše mračne prošlosti. Te 2005. godine, kada smo snimili emisiju, niko od nas nije mogao da sanja da će ta tema biti aktuelna i februara 2017. godine. Od tadašnjih gostiju, nažalost, dvojica više nisu među živima – dr Vladan Batic i Dragan Lazić,“ kaže novinar Milovan Jovanović.

Povezani tekstovi