jul 22, 2019

Mogerini: Članice EU da se prisete napretka učinjenog Prespanskim sporazumom

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izrazila je danas nadu da će se zemlje članice setiti napretka koji je učinjen potpisivanjem istorijskog Prespanskog sporazuma kada budu donosile odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„I nadam se i vjerujem da će se to biti učinjeno što prije“, rekla je Mogerini prije početka sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Evropska komisija je u novom godišnjem izvještaju preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom u junu, ali konačnu odluku donose zemlje članice među kojima nema saglasnosti o tome, pa se odluka o datumu početka pregovora odlaže za jesen.

Trinaest članica mahom iz istočne EU, ali i Italija, Austrija i Malta, zatražilo je da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora, dok su Francuska, Danska i Holandija uzdržane prema toj ideji, a Njemačka bi izgleda bila spremna da se datum odobri bar Sjevernoj Makedoniji.

Mogerini je pred današnji sastanak podsjetila da se navršava tačno godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma Sjeverne Makedonije i Grčke.

„Mislim da se moramo podsjetiti snage i hrabrosti vodjstva i važnih koraka koji su preduzeti na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će se države članice setiti toga i priznati te korake napred, posebno pri donošenju odluke o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom“, rekla je.

Izvor/vijesti.me

Povezani tekstovi