jul 22, 2019

Može li „trgovac“ Tramp Americi prodati još četiri dramatične godine?

Donald Tramp samoga sebe smatra legendarnim trgovcem, ali može li zaista prodati Americi još četiri dramatične godine u Bijeloj kući?

U utorak će u Orlandu u američkoj državi Floridi napraviti prvi korak i objaviće službenu kandidaturu za drugi mandat. Operativni šef kampanje Majkl Glasner kaže da se za taj „istorijski“ skup „traži karta više“, piše Agencija Frans pres (AFP), a prenosi HINA.

Nema sumnje kako će veče izgledati. Hvalisavi Tramp tvrdiće da je američka privreda jača, vojska snažnija i da država nikada nije imala veći ugled.

Odani birači i simpatizeri Republikanske stranke, s crvenim bejzbol kapama na kojima piše „Učinimo Ameriku ponovno velikom“ vikaće „SAD, SAD!“.

Kad predsjednik upre prstom na novinare koji prate skup vjerovatno će uslijediti zvižduci i uzvici negodovanja.

Totalno drugačiji od drugih

Godine 2016. Tramp je bio novost, kandidat toliko drugačiji od drugih, ‘neotesanac’ za kojeg je malo ko vjerovao da može pobijediti demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton.

No danas svi znaju što mogu očekivati.

„Godine 2016. je upalilo kada je govorio da su svi drugi u krivu, pa će slijediti isti instinkt vjerujući da može opet pobijediti 2020.“, rekao je politički analitičar sa univerziteta u Virdžiniji Leri Sabato.

„To možda nije dobra strategija, ali Tramp nije sposoban promijeniti smjer“, dodao je.

Iako kampanja službeno počinje u utorak, bivša realiti zvijezda i trgovac nekretninama nije prestao s kampanjom od 2016. kada je u trku ušao teatralnim spuštanjem niz zlatne pokretne stepenice u Tramp kuli u Njujorku.

Smatrajući se autsajderom koji se radije povezuje s biračima nego s Kongresom ili još gore „neprijateljskim medijima“, Tramp održava puno više skupova nego bilo koji prethodni stanar Bijele kuće.

A oni se održavaju po poznatom obrascu.

Posjetioci se najprije zagrijavaju rok muzikom, onda se pojavi Tramp i krene nabrajati dosadašnje uspjehe pa samouvjereno najavi pobjedu 2020. podsjećajući na „dan kada sam se zajedno s prvom damom spustio pokretnim stepenicama“.

Te su stepenice postale takav mitski element Trampove priče da je njegov zet Džared Kušner čak razmišljao da scenu ponovi u kampanji za izbore 2020., objavio je Njujork tajms.

‘Nesaničar’ protiv ‘Pospanog Džoa’

Umjesto toga, Tramp će „zaljuljati“ centar Amvej u Orlandu koji prima 20.000 ljudi, u saveznoj državi Floridi čijih bi mu 29 elektorskih glasova moglo pomoći da zadrži posao.

Prizor je to u kojem predsjednik uživa i savršena pozornica za takvog ‘šoumena’. Pošto mu je hvalisanje u krvi, Tramp će oprobani obrazac koristiti i u kampanji. A zapravo, ima se i čime hvaliti.

Privreda, biračima tradicionalno najvažnija predizborna tema, cvjeta uz rekordno nisku nezaposlenost i snažan rast.

No, na žalost brojnih čelnika Republikanske stranke, 45. američki predsjednik jednostavno ne može izdržati pa umjesto da se drži pozitivnih priča, inati se i sukobljava i s vlastitim neprijateljima u Vašingtonu i s drugim državama.

Trgovinski rat s Kinom, za koji je Tramp nekad tvrdio da će biti „lak“, prijeti da preraste u normalno stanje stalnog dizanja carina i napetosti.

Zid na granici s Meksikom, za koji je uvjeravao da će ga platiti Meksiko, niti je dovršen niti je osigurano njegovo finansiranje i povod je ružnim raspravama širom zemlje.

I dok je dvogodišnja istraga o povezanosti Trampa s Rusijom okončana, on nikako da se ostavi te teme, pa je tako nedavno rekao da policiji ne bi prijavio strano uplitanje u kampanju.

Američki birači su zbog stalnih kontrovezi i skandala ljuti i podijeljeni više nego u posljednjim decenijama i to izbore čini nepredvidivima.

Demokrate tek trebaju krenuti u proces izbora svoga kandidata s liste na kojoj je više od 20 imena. Ko god osvoji nominaciju, suočiće se s Trampovim bijesom.

Najizgledniji demokratski kandidat Džo Bajden, potpredsjednik u vrijeme Baraka Obame, već je prozvan „Pospanim Džoom“.

Ankete, međutim, pokazuju da je Bajden u prednosti pred Trampom i demokrate se nadaju da će bivši potpredsjednik otići korak dalje i postati prvi čovjek SAD.

Osvoji li Bajden nominaciju, Tramp bi čak mogao zažaliti što ga je nazvao „spavalicom“, napisala je kolumnistkinja lista „Njujork tajams“ Gejl Kolins.

„Amerikanci bi se mogli zapitati žele li predsjednika koji noću spava ili onoga koji ustaje u pet ujutro i tvituje s puno pravopisnih grešaka“, kaže Kolins.

Izvor/vijesti.me

Povezani tekstovi