jul 22, 2019

Nastavlja se politički pritisak na sve koji se protive ‘Beogradu na vodi’

Aktivisti inicijative Ne da(vi)mo Beograd izjavili su danas na saslušanju u Prekršajnom sudu da su krivi za neprijavljivanje skupa ispred restorana Savanova, prvog izgradjenog objekta u okviru projekta „Beograd na vodi“, ali i da je njihov čin bio legitiman.

Dvojica predstavnika inicijative Dobrica Veselinović i Radomir Lazović saslušani su u Prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o okupljanju gradjana 30. jula, kada su organizovali skup povodom isteka privremene dozvole za rad restorana Savanova, tvrdeći da je nelegalno postavljen kao promotivni štand „Beograda na vodi“ na Savskom šetalištu.

Prijave protiv njih su podnete jer „nisu podneli zahtev za održavanje javnog skupa nadležnom organu u zakonskom roku čime su prekršili odredbe Zakona o okupljanju gradjana“.

„Protestni skup održali smo ispred štanda koji je od starta nelegalan. Znamo da ono što smo uradili nije u skladu sa zakonom, ali jeste legitimno da gradjani dignu glas povodom pitanja koja se tiču razvoja njihovog grada“, rekao je Dobrica Veselinović.

On je dodao da je „suludo“ koristiti državni aparat, sudstvo i policiju, prvo na običnim gradjanima, a ne na velikim igračima. „Ne bi trebalo da demokratija funkcioniše tako da kao prioritet budu procesuirani mali gradjani zbog ovakvog prekršaja, dok se sa druge strane zbog velikih investitora menjaju i ne poštuju zakoni ove države“, rekao je Veselinović.

Radomir Lazović rekao je da se ovim sudskim procesom nastavlja politički pritisak na sve koji se protive „Beogradu na vodi„, a da ono što može da se vidi na terenu jeste da su svi potezi vlasti u vezi sa ovim projektom protivzakoniti.

„Na nepravilnosti i kršenja zakona pri sporvodjenju projekta reagovali smo tako što smo sve prijavili nadležnim službama. One nisu reagovale i mi smo videli da je po sredi jedno temeljno kršenje zakona ove zemlje i kako od nadležnih nismo dobili odgovarajuće reakcije odlučili smo da svoj protest pokažemo na ulici“, dodao je Lazović.

Protest povodom isteka privremene jednogodišnje dozvole izdate prvom objektu „Beograd na vodi“ restoranu „Savanova“ održan je 30. jula, a tada je prolaz do te privatne kafane grupi od više stotina gradjana branio kordon policije.

U trenutku održavanja  protesta, Zakon o okupljanju gradjana bio je proglašen neustavnim na Ustavnom sudu, ali je ta odluka stupila na snagu tek u oktobru. Nacrt novog Zakona tek je u fazi javne rasprave gde nailazi na brojne kritike, pa je u Srbiji od 23. oktobra ta oblast pravno neuredjena.

„Besmislena je situacija u kojoj se sada nalazimo. Nama se sudi po zakonu koji je preoglašen neustavnim i jedini razlog zašto je važio u tom trenutku jeste to što je vlast bila nesposobna da donese novi. Danas ovaj zakon ne važi“, rekao je Lazović.

Inicijativa tvrdi da je Savanova izgradjena zauzimanjem javne površine kao privatna kafana, pod izgovorom da se radi o izložbenom štandu za promociju „Beograda na vodi“ i da su uz kršenje i ubrzavanje procedura, dozvolu za postavljenje tog privremenog objekta gradske službe izdale za samo jedan dan.

Zakoni su prekršeni i radovima na uredjenju „ogledne promenade“ na Savskom šetalištu, smatra inicijativa, jer nije postojao niti jedan papir ili dozvola koji su dopuštali njenu izgradnju.

Izvor: BETA

Povezani tekstovi