mart 24, 2019

Naučnici pokrenuli najveće veštačko sunce!

Naučnici su u Nemačkoj pokrenuli nešto što je opisano kao „najveće veštačko sunce na svetu“. Nadaju se da će taj uređaj pomoći pri otkrivanju novih načina za stvaranje klimatski pogodnih goriva, prenosi AP.

Stvaranje takvih uslova, kao u peći, sa temperaturama koje dostižu 3.000 stepeni Celzijusa, jeste ključ za testiranje novih načina proizvodnje vodonika.

Vodonik je, po mišljenju mnogih, tečnost budućnosti. On ne ispušta ugljenik prilikom sagorevanja, što znači da ne doprinosi globalnom zagrevanju. Međutim, da bi se vodonik proizveo, potrebno je podeliti vodu na dve komponente od kojih je jedna kiseonik, za šta su neophodne ogromne količine elektriciteta.

Istraživači se nadaju da će pomoću Sunčeve energije izbeći fazu potrošnje tolikih količina električne energije. Cilj je da vremenom počne da se koristi pravo Sunce, umesto veštačkog, koje je napravljeno za ovaj eksperiment.

Pravljenje veštačkog sunca koštalo je 3,5 miliona evra. Ono za četiri sata potroši onoliko struje koliko je na godišnjem nivou potrebno četvoročlanoj porodici.

Povezani tekstovi